България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Затвор за купуване на вот и боб вместо бюлетина - изборите в България преди век и половина

Още оттогава се забелязва недоволство спрямо правителството, разказа Миглена Георгиева

02.04.2021 | 09:22 Редактор: Десислава Атанасова

Първите избори в България са проведени през 1879 г. на 26 март.  Какво знаем за вота преди век и половина?

"Точно тогава България е възкръснала на картата. И тогава искаме всичко това, за което и днес мечтаем - подредена държава, в която да сме свободни и спокойни. Но какво се случва - почти веднага е съставено правителство, но то е назначено от княза, а не от спечелилата изборите партия, защото в учредителното събрание няма партийно състезание при изборите. Когато князът назначава това правителство, то е само от петима души", разказа в "България сутринжурналистът и автор на "Историите ON AIR" Миглена Георгиева.

Още тогава е имало недоволство към правителството, стана ясно от думите ѝ.

"Когато се тръгва на изборите за първо обикновено Народно събрание, точно тогава всъщност, тези които са либералите, те са опозиция и са много шумни спрямо консерваторите, които са управляващата партия. И това е интересното, че още оттогава се забелязва недоволството спрямо правителството", обясни Георгиева.

За първи път жените гласуват едва през 1938 година.

"А 2 г. по-рано жените гласуват на местни избори. За първи път обаче през 1879 г. едни жени отиват да гласуват в Русе, защото не знаели, че нямат това право. В Търновската конституция правилата са гласели, че право на глас имат всички български граждани, навършили 21 години Тези били образовани и решили, че и те имат право на глас, но са върнати", разказа журналистът пред водещите Мирослав Димитров и Мария Константинова.

Интересна се оказва и първата използвана тогава бюлетина.

"Най-първите бюлетини са боб и царевица. Зрънца, с които се е гласувало. Но най-първите истински бюлетини се появяват през 1879, на листче хартия, която е трябвало да се донесе от вкъщи. Оттам идва и големият проблем - голяма част от населените е неграмотно", допълни още Миглена Георгиева.

Машинации също е имало, каза тя и обясни, че по отношение на купуването на вота, дори имало затвор до 3 месеца. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК