България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сънят и добрата храна - ключ към грижата за здравето в новото нормално

Д-р Владимиров: Въздухът и храната са пълни с токсини, предвиждат се страшни епидемии

31.03.2021 | 08:13 Редактор: Юлия Христова

Пандемията от Ковид-19 промени изцяло живота ни. Социалната изолацията създаде и предпоставки за влошаване на психичното здраве на хората. Какви са последствията и страничните ефекти след боледуване от коронавирус и как да се справим със страха от новото нормално, в което живеем?

Животът със сигурност се е променил много, свикнали сме със споделянето, което става все по-трудно и много хора покрай изолирането се стресираха. Всеки стрес е доста вреден за нашия организъм. Като страха от разболяване, например. Това каза за "България сутрин" психологът д-р Иван Владимиров пред водещата Мария Константинова.

Той изтъкна, че много хора вече говорят за пост Ковид синдром. 

"Има много хора, които обясняват за трудно дишане, но трябва активно да се грижат за себе си. Не бива да живеят в страх, човек трябва да прави максимума за себе си и близките си, но трябва да сме подготвени", обясни специалистът. 

И подчерта, че сънят е изключително важен за здравето, както и добрата храна

"Всеки ден трябва да имаме рутина с дихателни упражнения и препоръчвам ежедневно да се правят. То е рутина, подобна на миенето на зъби. В случаите на загуба трябва да споделяме с хора около себе си, това трябва да се приеме за нормално, да се свързваме с близките си, защото това е най-важната част от психичното ни здраве. Всички трябва да можем да страдаме, сълзите са част от човешката ни природа", посочи събеседникът за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че когато човек е в криза, е добре да измисли нещо смислено за правене

"За мен писането на книги е абсолютна медитация. Като човек, минал през тежки болести - моята стратегия е да се смея на всичко, всичко е въпрос на гледна точка. Човек трябва да помни, че има и гледна точка, че нещата са продуктивни. Хората са преминавали през много по-страшни неща", допълни д-р Иван Владимиров.

"Хората, които насочват агресията си навътре, развиват автоимунни заболявания. Важно е да канализираме енергията си и е важно хората да имат лично пространство, особено когато живеят в един апартамент. Въздухът и храната са пълни с токсини, предвиждат се страшни епидемии от различни болести в бъдеще. Не можем да живеем както досега - да сме вечно на телефоните, да ядем каквото ни падне и да сме стресирани. Човек може да живее спокойно и продуктивно", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
4 rate up comment rate down comment 0
Зоя
преди 3 години
А защо са тези нощни смени и колко се заплащат на всичкото отгоре?!?! Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Трябват повече почивни дни Сигнализирай за неуместен коментар
1
12 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Особено много спомагат заразвитие на всякакви автоимунни заболязания, които все повече започват да се увеличават и никой не е застрахован. Диета от полезни храни, сън и упражнения му е майката. Ако успеете и да се отървете от стреса ;) Сигнализирай за неуместен коментар