България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кожата, маските и Ковид-19: Дерматолог даде изключително важни съвети

Слънцезащитата е задължителна през цялата година, посочи д-р Самер Шокър 

25.03.2021 | 08:28 Редактор: Тодор Петров

Докато се крием зад маските, се питаме дали ще се познаем след като ги свалим. Те обаче водят до редица кожни проблеми, ако не сме бдителни и не вземем необходимите мерки. 

"Носенето на маска е една от най-важните противоепидемични мерки. Има запарване и запушване на порите поради носенето им. Хората не си сменят маската толкова често. Ако е еднократно, трябва да се сменя на всеки 4 часа, а ако е многократно - трябва да се изпира всеки ден. Вътрешната част трябва да бъде направена от 100% памук, за да бъде по-добре за кожата на лицето", обясни дерматологът д-р Самер Шокър пред Bulgaria ON AIR.

Постоянно се дезинфекцираме и си мием ръцете, което унищожава бариерната им функция - довежда до алергични реакции и дерматити. Най-малкото нещо, което може да се направи, е да се слага хубав крем на ръцете, стана ясно още от думите му.

Забелязана е връзка между позитивните за коронавирус и кожните симптоми - дифузно зачервяване, обриви по цялото тяло и "Ковид пръсти". 

"Повечето от тези прояви са асимптоматични и преминават от само себе си. Пръстите на краката се зачервяват и се подуват - съдова реакция, която преминава след вируса", обясни д-р Шокър в студиото на новото лице на "България сутрин" - Мария Константинова.

По думите на дерматолога, 17 до 20% от пациентите проявяват някакви кожни симптоми. В повечето случаи са първични. Преди да имат дихателни симптоми и температура, те имат кожни проблеми.

Кожни проблеми след поставянето на ваксина?

"Засега нямаме кожни проблеми след ваксинация. Пациентите трябва да бъдат информирани за локалната реакция по време на поставяне на самата ваксина. В зоната на рамото може да има зачервяване, което може да бъде придружено със сърбеж и болезненост", каза д-р Шокър.

Пролетните алергии

"По-скоро са дихателни и очни. В много малко случаи има пациенти, които са хиперсензитивни и може да имат кожна проява - подуване или зачервяване. Противоалергичните лекарства решават проблема доста бързо", обясни дерматологът.

Мерки срещу силното слънце

"Слънцезащитата е задължителна през цялата година. Трябва и през зимния период да се слага фактор - поне 30. Постоянно трябва да се мажем, по няколко пъти на ден", подчерта д-р Шокър.

За финал той посочи, че преминавайки към по-топлото време и използвайки хидратиращ крем, който е с по-гъста структура, трябва да преминем към нещо с по-лека структура - лосиони, които не запушват порите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хигиена, първо и основно правило. Къпане и измиване! Сигнализирай за неуместен коментар