България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мутафчиев: Ако затварянето е 10 дни - ще издържим, но ако не е...

До последно няма да знаем ще има ли публика на наградите "Икар", посочи актьорът

23.03.2021 | 09:23 Редактор: Тодор Петров

Как се справя българският театър една година след началото на пандемията? В навечерието на Международния ден на театъра в студиото на "България сутрин" разговаряхме с председателя на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев.

"Длъжни сме да спазваме мерките - най-вече заради личната си сигурност, сигурността на семейства ни и на приятелите. Отново имаме затваряне. Ако е 10 дни - добре, ще издържим. Но ако е повече, ще започнем отново да се обръщаме към институциите за мерки за помощ. Има колеги, които се страхуват и отказват да играят в представления", заяви той.

Актьорът изтъкна, че публиката е с маски в салоните на театрите и е седнала през стол. Творците не сме ваксинирани единствено един срещу друг - като колеги, защото играем без маски, посочи Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR

Някои от театрите продължават да правят антигенни тестове преди представления. А от Съюза на артистите в България са подали списък в РЗИ-София и в Националния ваксинационен щаб с всички творци, които членуват в организацията, но за тях няма театър, в който да се запишат за имунизация. 

Христо Мутафчиев се надява церемонията по връчването на наградите "Икар" да не премине, по думите му, "толкова тъжно, колкото миналогодишната".

"До последно няма да знаем ще има ли публика на 11 май, когато смятаме да проведем събитието. Всичко зависи от ръста на заболелите. Форматът ще стане ясен дни преди церемонията. Номинациите ще бъда обявени на 27 март", поясни председателят на Съюза на артистите.

Мутафчиев призна, че не е привърженик на онлайн театъра и трябва да има "кинаджийско заснемане", за да е качествен продуктът. А пандемията ни е научила да обърнем внимание на позабравените летни сцени, смята той. Театрите пък все по-често търсят моноформите по ред причини. Такъв е и моноспектакълът "Плач на ангел" на Христо Мутафчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ще трябва да издържим... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Каквото и да става ще издържим, но не е редно... Сигнализирай за неуместен коментар