"Светът е оцелял, защото се е смял" - как да се справим с третата вълна

Според Любомир Аламанов здравната и икономическа криза отключват и доброто в хората

22.03.2021 | 19:20 Редактор: Здравко Черкезов

Година след първата карантина отново чувството за хумор е онова, което може да спаси българите по време на третия локдаун. Препратката към световно известния хит на рок динозаврите "Europe" - "The Final Countdown", е само един от многото колажи, появили се преди началото на поредното затваряне. 

В първия ден от новото затваряне трапезата на тайната вечеря също опустя. Когато ресторантите са затворени, дори членовете на Националния оперативния щаб оживяват в карикатура, подобно на участниците от тайната вечеря. В нея ген. Мутафчийски и здравният министър вдигат проф. Кантарджиев от масата. 

Карикатурата е дело на Чавдар Николов, който намира творческо вдъхновение дори в карантината. 

"Както Ицо Хазарта цитираше в една своя песен Тодор Живков ("сега материал има, колкото щете!"), тъкмо професорът с мустаците се е отпуснал и е отишъл на ресторант, поръчал си там една водка, 2 чаши вино, да пийне вино... и изведнъж идват онези там", коментира карикатуристът. 

Хуморът винаги е бил убежище за българина в тежки времена, казва още Чавдар Николов. Каквото и да му е струвало това. 

"Аз помня, защото вече съм на години и живеех в един тоталитарен режим, където въпреки заплаха от затвор, да речем, или някакъв друг вид наказания, особено в началото (след 44-а година), хората разказваха вицове. В кухнята, под юргана - навсякъде, но разказваха вицове", разказа Николов. 

"В момента ние не сме в тоталитарен режим, но сме в авторитарен. Не ни заплашва физическото оцеляване, но икономическото е много сериозно. Българинът винаги е имал чувство за хумор", каза още карикатуристът. 

И ако хуморът ни помага в трудни време, здравната и икономическа криза отключват и доброто в хората, казва пиар експертът Любомир Аламанов. 

"Българинът е много щедър, много помага. Толкова много апели, които имаше - хората откликват, независимо от това, че самите те бяха притеснени. Така че тази амалгама ни прави наистина устойчив народ", смята Любомир Аламанов. 

И както е казал Радой Ралин, светът е оцелял, защото се е смял. И всички тайно вярваме, че и този път ще е така.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК