Избори 2021: Огромен интерес към вота от българите в Германия

13 666 са подали заявление, очакваме да са 2-3 пъти повече, посочи сънародникът ни в Мюнхен Мирослав Тодоров

17.03.2021 | 09:27 Редактор: Десислава Атанасова

Благодарение на усилията на стотици българи в Германия, за първи път ще има повече от 60 избирателни секции в над 50 германски града. За предизборната подготовка в Мюнхен разказа в "България сутрин" Мирослав Тодоров, координатор на доброволците там.

"13 666 са подали своето заявление за гласуване. Очакваме гласуващите да са 2 до 3 пъти повече. Това се дължи на стотици, ако не хиляди часове на доброволци по цял свят, които се включиха в тази кампания", заяви Тодоров. 

"Всеки един човек, който подаде такова заявление, който ще отдели време в изборния ден да бъде член, ще допринесе, за това българският парламент да бъде една идея по-представителен, и да имаме по-честен и справедлив изборен процес", допълни още той.

Изборният ден - 4 април, е празник за католическия свят. Тогава се отбелязва един от най-големите празници -  Великден. Сънародникът ни посочи в ефира на Bulgaria ON AIR, че ще се съобразят с изискванията в съответната страна, в която се намират. 

"Когато Германия ни подава ръка и казва: Да, можете да правите избори на наша територия, ние спазваме противоепидемичните мерки там", обясни Мирослав Тодоров.

Той изрази надежда, че новите депутате в българския парламент ще спазят своите предизборни обещания за дистанционно гласува и по пощата, както и ще въведат избирателен район чужбина,

Локдаун в Германия

"Мерки има и те се спазват. В редица градове имаше или продължава да има забрана за напускане на града след 21 ч. Мярката, която се спазва на 100% от началото, е на затворени пространства да се носят маски и да се спазва дистанция“, каза Тодоров..

Той назова и причината да има толкова голямо желание да се гласува в чужбина:

"Българи сме, защото всеки ден мислим, работим и действаме за каузите и инициативите в България, искаме да е такава, каквото си я представяме ние, а именно – добро, развито място, в което си заслужава да отглеждаме деца, и да правим бизнес."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК