Избори 2021: Със 100% са се увеличили желаещите да гласуват българи в чужбина

За Австралия и Нова Зеландия ръстът е 60%, заяви сънародникът ни Явор Константинов

12.03.2021 | 08:07 Редактор: Ралица Братанова

Рекорден брой българи в чужбина са заявили желанието си да гласуват на изборите на 4 април. Това заяви сънародникът ни Явор Константинов, който от години живее в Мелбърн и организира изборите в Австралия.

"За нашия регион повишението е с 60%, а глобално за чужбина е 100%", коментира той в "България сутрин".

Според него огромен принос за ръста на желаещите да изразят своя глас имат протестите и недоволството на хората през 2020 г.

"Обикновено в изборен цикъл хората, забързани в ежедневието си, забравят, че има избори. Но заради това, че миналата година постоянно се говореше за политика, искаха се оставки, хората са на вълна избори. Няма нужда да им се напомня и имат огромното желание да гласуват", каза още Константинов.

Той добави, че българите в Австралия и Нова Зеландия ще могат да гласуват в 8 секции, но разстоянията са огромни и тези, които живеят в по-малки регионални градове, ще трябва да летят или карат с часове, за да стигнат до урните.

"В САЩ и Великобритания диаспорите са много по-големи и се нуждаят от много повече от секции. Там наблюдаваме достатъчно регистрации за 87 секции във Великобритания и 46 в САЩ при ограничение 35", поясни Константинов пред Bulgaria ON AIR.

И докато у нас трета вълна настъпва, в Австралия и Нова Зеландия няма случаи на коронавирус и притеснение от вота.

"Австралия и Нова Зеландия са под стриктна карантина за влизане и излизане от държавата и благодарение на тази карантина имаме 0 случая на Ковид-19. Вътрешно нямаме ограничителни мерки, но това затруднява традиционната механика на провеждане на избори", обясни сънародникът ни.

Всички избирателни секции в Австралия и Нова Зеландия ще бъдат съставени изцяло от местни доброволци.

"Хората милеят за България, искат да я видят в много по-добро състояние. България е част от тях. Хората желаят да се гордеят и да са част от прогресивна държава. Има огромно желание да се гласува и да се гласува за промяна", категоричен бе Константинов. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Трябва да им се забрани Сигнализирай за неуместен коментар