fallback

Обещаващ сценарий: Филмът "Блаженият" дава голяма заявка

Емил Андреев и Аделина Томова разказаха повече за лентата

10.03.2021 | 09:30 Автор: Тодор Петров

Най-новият филм на режисьора Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Режисьорът определя "Блаженият" като психологическа любовна драма, а в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев "Боби Блажения и Другия американец".

Трифонов разказва за една непорочна любов и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ - Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек.

"Сценарият и повестта са низ от истински истории. Това е една история, която се опитвам да извадя от жълтото и пикантното. Кенеди минава през Лом, стои няколко дни. Историята се разплита 60-те години, когато казва на своя брат: В България съм бил, жените са много хубави, внимавай. Другите участващи в сценария и филма все още са живи", сподели сценаристът на "Блаженият" Емил Андреев в "България сутрин".

Той подчерта, че в писането го интересува онова отвъд историята, което не влиза в аналите и не включва войни, революция и т.н. Това са общочовешките неща, които са преплетени по странен начин от съдбата, отбеляза писателят и сценарист.

"Филмът не е точно исторически, той е документалност в една драма, която се превръща в метафора, тъй като животът на Боби е метафора на нашето общество от най-новата ни история", посочи Андреев.

Актрисата Аделина Томова играе ролята на домашната прислужница в семейството на Боби Блажения. 

"Имам късмета да съм от малкото хора, които са израснали с прабабите си и съм слушала много истории. Жестовете са били изключително обрани и точни. Моето поколение е доста първично, много по-екстровертни сме. По онова време задкулисните игри са били в основата на нещата. Комуникацията с моите възрастни родители доста ми помогна да изградя моя образ", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Публиката на 25-ия "София Филм Фест" ще има възможността да види за първи път финалната версия на филма.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback