България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обещаващ сценарий: Филмът "Блаженият" дава голяма заявка

Емил Андреев и Аделина Томова разказаха повече за лентата

10.03.2021 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

Най-новият филм на режисьора Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Режисьорът определя "Блаженият" като психологическа любовна драма, а в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев "Боби Блажения и Другия американец".

Трифонов разказва за една непорочна любов и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ - Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек.

"Сценарият и повестта са низ от истински истории. Това е една история, която се опитвам да извадя от жълтото и пикантното. Кенеди минава през Лом, стои няколко дни. Историята се разплита 60-те години, когато казва на своя брат: В България съм бил, жените са много хубави, внимавай. Другите участващи в сценария и филма все още са живи", сподели сценаристът на "Блаженият" Емил Андреев в "България сутрин".

Той подчерта, че в писането го интересува онова отвъд историята, което не влиза в аналите и не включва войни, революция и т.н. Това са общочовешките неща, които са преплетени по странен начин от съдбата, отбеляза писателят и сценарист.

"Филмът не е точно исторически, той е документалност в една драма, която се превръща в метафора, тъй като животът на Боби е метафора на нашето общество от най-новата ни история", посочи Андреев.

Актрисата Аделина Томова играе ролята на домашната прислужница в семейството на Боби Блажения. 

"Имам късмета да съм от малкото хора, които са израснали с прабабите си и съм слушала много истории. Жестовете са били изключително обрани и точни. Моето поколение е доста първично, много по-екстровертни сме. По онова време задкулисните игри са били в основата на нещата. Комуникацията с моите възрастни родители доста ми помогна да изградя моя образ", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Публиката на 25-ия "София Филм Фест" ще има възможността да види за първи път финалната версия на филма.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК