България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Студентските бригади в САЩ са под въпрос, все още не се издават визи

Записването стартира още в началото на академичната година

10.03.2021 | 08:40 Редактор: Юлия Христова

Студентите се готвят да заминат на бригада в Съединените американски щати, но към този момент визи все още не се издават.

Студентските бригади в САЩ са програма за културен обмен, създадена от държавния департамент на САЩ, даваща възможност на студентите да работят 4 месеца в Америка, а след приключване на трудовия им договор да останат в страната още 30 дни. 

Студентът по журналистика Симеон Симеонов разказва, че най-лесното нещо в САЩ е да си намериш втора или трета работа. Колкото и желано да е пътуването зад Океана, именно голямото разстояние от дома се оказва най-трудно преодолимото. 
 
"Нямаш този близък контакт с вашите, който се наблюдава в Европа, когато пътуваш до някоя дестинация. Това е най-трудното, но според мен се преодолява в рамките на 2 седмици", каза Симеонов.

Близо 6 хиляди студенти заминават на бригади в Америка всяко лято. А записването стартира още в началото на академичната година. 

Желаещите трябва да са студенти в редовно обучение в акредитирано висше учебно заведение. Университетът може да е както в България, така и в чужбина. 

"Да знае английски на основно ниво, така че да може самостоятелно да се справя с ежедневни ситуации и да има желание да пътува. Това са изискванията. Следващите стъпки са избор на агенция, подаване на базов пакет документи като студентска книжка, уверение от университета и избор на работодател, на работна оферта, подготовка след това на документите за кандидатстване за виза и получаване на такава. Избор на самолетен билет и участие в програмата", посочи Иво Борисов от Консултантската компания "Orange". 

Цената за бригада в САЩ варира от 1000 до 1300 щатски долара. А пандемията поставя заминаването до Америка под въпрос. 

Студентите могат да застраховат средствата, които влагат в бригадата, ако пътуването до Америка се провали.

"Без такъв тип защита те губят определена част от сумата, тъй като вече са извършени определени стъпки от техния процес, издадени са определени документи, вероятно са минали интервю с работодател или пък примерно работната им оферта е била прегледана и одобрена", обясни Станимир Найденов от Консултанстската компания "Integral".

Ако американското посолството не възобнови издаването на визи, бригади няма да има.

Вижте повече в репортажа на Цветелина Чучукова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК