България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В САЩ: Незапомнено голям интерес към вота на 4 април, 35 секции не стигат

Коментар на преподавателя в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов

01.03.2021 | 08:03 Редактор: Никола Симеонов

С наближаването на парламентарните избори на 4 април се отварят и избирателните секции в чужбина, където сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на глас.

"Интересът към изборите в САЩ е незапомнено голям. Имаше страшно голяма активност при заявлението за отваряне на нови секции. Вече са може би доста над законовия максимум от 35 места. Само в Чикаго са 14. Има в Южна калифорния, в Сан Диего, Финикс, Лас Вегас и тн.", заяви в ефира на "България сутрин" преподавателят в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов.

По думите му интересът е висок, въпреки условията на пандемия, а техническото отваряне на секцията не е лесно. На много места, където досега е имало секция, давана под наем от училища и църкви, сега това е невъзможно. Различните щати налагат различни ограничения.

"Статистиката на броя секциите се променя, но със сигурност са доста над 35. В Чикаго на предишни избори чакаха по 3-4 часа. В Южна Калифорния сме готови дори да съберем пари, за да вземем подходящото помещение, защото консулствата и посолствата нямат достатъчно средства", каза Караджов. 

Според него процедурата би могла да бъде по-лесна.

"Боли, че държавата нехае. Не бяха удължени изборите с няколко дни. Не може да се гласува по пощата, което щеше да улесни процедурата", добави Караджов пред Bulgaria ON AIR

На въпроса ще се отрази ли католическият Великден на изборите, той отговори така: 

Не бих казал, че това ще окаже кой знае какво влияние. Хората, които искат да гласуват тук, ще гласуват поради факта, че имаме пандемия - хората не пътуват чак толкова много. Проблем е организацията на секциите и ограниченият им брой, което е абсолютно нередно.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Елена Петкова
преди 3 години
Нина, кои са тези там и тези тук? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Няколко дни и по пощата - а същите машини за броене искаш ли Караджов?-И от подписи няма нужда нали? И защо да се проверява ID? -Хареса ти тукашната идея ха? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Тези пък там не се нагласуваха Сигнализирай за неуместен коментар