Политолози: Политиците ще бъдат предпазливи с темата "ваксини" на изборите

Проф. Румяна Коларова и Христо Панчугов коментираха прогнозите за вота през април

26.02.2021 | 21:55 Редактор: Никола Симеонов

Проучване на изследователски център "Тренд" прогнозира 47% избирателна активност на предстоящите избори, както и 4,8% преднина на ГЕРБ пред БСП. На този фон проблемите в имунизационната кампания у нас станаха повод за спорове в парламента, като социалистите обвиниха правителството в "хаос" и предложиха да се започнат преговори за доставка на руската ваксина Sputnik V. 

"Не мисля ,че темата с коронакризата ще определи нивото на избирателна активност, а по-скоро ориентацията на избирателите към определена партия. БСП за пореден път използва Русия, както в миналото правеше по отношение на енергетиката. Сега ваксините ще играят подобна роля", заяви политологът проф. Румяна Коларова в ефира на "Денят ON AIR". 

Двамата с ас. Христо Панчугов коментираха как темата с ваксините ще повлия на предстоящия вот.

"Няма начин това да не присъства в предизборната кампания. Липсва ясна комуникация от страна на управляващите по отношение на имунизацията, но това се наблюдава и на европейско равнище. Няма как, когато става въпрос са милиарди хора, всичко да тече гладко с ваксините. Играта е сложна", смята от своя страна Панчугов.

"Не бих посъветвала никого да призовава за провал на ваксинацията. Това би било абсолютен автогол. "Демократична България" изчакват активно да експлоатират темата в последния момент. Масовата ваксинация сякаш създава усещане за проправителственост. Опашките от хора са удар срещу антиваксърите в лицето на АБВ и Мангъров. Всички политици ще бъдат предпазливи с темата ваксиниране. Опозицията ще се молят да не протече гладко имунизационната кампания", добави Коларова пред Bulgaria ON AIR. 

Двамата коментираха и състоянието, в което се намират ГЕРБ и БСП.

"В БСП има вътрешна ерозия, няма значение колко демократично се управлява партията отвътре. Нинова залага на младата генерация, към която избирателите на социалистите нямат достатъчно доверие. Според тях те са неопитни", допълни Коларова.

"ГЕРБ Ще има проблем по две линии. Едната е намаляващото представителство -  ще вземат по-малък процент от гласовете, отколкото са свикнали. Второто е партията на Цветан Цветанов, който не само ще прибере недоволни членове на ГЕРБ, но и ще ги удари електорално. Няма да видим ГЕРБ в най-добрата им кондиция", каза Панчугов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
0 rate up comment rate down comment 0
Боримир
преди 3 години
ГЕРБ се притесняват от проблемите най-вече по втората линия.. Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 2
Norka
преди 3 години
Тъмна Индия са тез ваксини. Изборите идват. Само знам ,че ГЕРБ Са Чао. Отдавна не може да се разчита на тях. Републиканците къртят, на Бойко му е лошо! Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Управляващите са неадекватни и отново се опитват да използват ситуацията в тяхна полза! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 3
Kaiser Souze
преди 3 години
Политолозите си печт платената песен, ама важното е, че песента на ГЕРБ е изпята... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
BoLeto
преди 3 години
Изборите ще са интересни, ще се видят нагласите на хората към момента, но определено ще има раздвижване на пластовете. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Stan
преди 3 години
За мен няма съмнение, че не ваксините, а ваксинирането с неуредиците ще са в светлината на прожекторите. Сигнализирай за неуместен коментар