България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-кметът на Раковски за изборите: Великден не е мимолетен празник

"Изпратихме писмо до президентската институция, но отговор не получихме", заяви Венцислав Чавдаров

23.02.2021 | 07:57 Редактор: Искра Ангелова

Католическият Великден съвпада с датата на изборите в България. Поради тази причина в община Раковски, където е концентрирано население с католици, тази година имат проблем с набирането на членове за СИК.

Хората, които досега са се заемали с тази задача, избират на този ден да бъдат със семействата си.

"На всяка цена ще имаме нормални избори. Великден е най-светлият празник за нас, но това по никакъв повод няма да спре жителите на общината да гласуват за най-достойните народни представители", каза зам.-кметът на Раковски Венцислав Чавдаров в ефира на "България сутрин".

Той подчерта, че за изборите в тяхната община са нужни между 250 и 300 човека.

"Известна част от хората ще празнуват със семействата си. Раковски е католическата столица на България, но това не означава, че в другите населени места около града населението е предимно католическо. Успяхме да обезпечим към момента на около 90% членовете на Секционните избирателни комисии, като има хора от населените места, в които няма празници и е концентрирано православно население", допълни Чавдаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му случващото се е могло да се избегне, защото това не е празник, който е мимолетен и преминава бързо.

"За нас той трае около 40 дни. Започва от датата на Възкресение - 4 април. Това е празник, който се празнува в цяла Западна Европа. Не е празник, който е само за католиците в България. Изпратихме писмо до президентската институция, но отговор не получихме", коментира още зам.-кметът на Раковски.

Венцислав Чавдаров смята, че това да бъдеш добър християнин, те кара да осъществиш гражданското си право на вот.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК