Католиците от град Раковски: Радев да смени датата на изборите!

Организацията на изборите в общината ще бъде изключително трудна

15.01.2021 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Католиците в град Раковски настояват президентът да смени датата на вота - 4 април. Затова и ще изпратят молба до държавния глава за промяна на изборния ден. 

Именно тогава се пада католическият Великден, а в Раковски е най-голямата и компактна католическа общност в страната. По тази причина организацията на изборите в общината ще бъде изключително трудна. 

В неофициалната католическа столица на България - град Раковски, не приемат с ентусиазъм идеята да празнуват Великден и да гласуват. От общинската управа признават, че ще имат огромни затруднения с организацията на вота. И категорично не желаят избори на един от най-големите християнски празници. 

"На местно ниво се приема с много голямо недоволство, защото за нас би било доста трудна една такава организация", каза зам.-кметът на града Венцислав Чавдаров.

Освен това, ще има сериозен проблем с членовете на изборните секции.

"Административният център е 90% католически, така че това не би било възможно с хора от града, напротив, коментирахме и възможността евентуално да вземем хора от близките населени места, които обезпечат СИК. Нашите сънародници, които са и работят в Западна Европа, също биха изпитали трудност с оглед на организацията на изборите", допълни той.

Голяма част от хората ще бъдат изправени пред избора да отбележат Възкресението с близките си или да работят - смята един от свещениците в града. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК