Няма да има промени в Изборния кодекс, карантинираните ще гласуват

Остра критика получи изборът на датата, определена от президента - 4 април

15.01.2021 | 13:32 Редактор: Юлия Христова

Изборният кодекс няма да се променя. Това стана ясно, след като управляващите внесоха промени в Закона за извънредното положение, с които се урежда проблемът с гласуването на хората под карантина. 

"Да гласуват с подвижна урна или пък със специални секции", предложи председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. 

Тя посочи, че става въпрос за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и се предвижда да се даде възможност на лицата, които са поставени под домашна карантина или в лечебни заведения за болнична помощ да упражнят конституционното си право на глас.

Най-голямо предизвикателство е здравната сигурност, промените са здравни, не правни, стана ясно от днешния парламентарен ден.

ЦИК ще има задължението да осигури предпазни средства за членовете на СИК и гласоподавателите, а документите с изтекъл срок на валидност няма да са проблем за упражняване правото на вот. Промените трябва да бъдат гласувани в най-кратък срок.

Ремонт на Изборния кодекс от правна гледна точка управляващите не предвиждат. Видеонаблюдението при секционните комисии, за което заговори президентът, също не срещна одобрението на управляващите.

"Притесненията ни са за защита на личните данни", заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

Остра критика получи изборът на датата - 4 април. Причината е, че тогава католическият свят празнува Великден. 

"В голяма степен скандализира както католиците, така и еврейската общност", заяви Младен Шишков от ГЕРБ.

По-рано пък кметът на Раковски поиска чрез социалните мрежи от президента Румен Радев датата на вота да бъде сменена, тъй като тогава се отбелязва католическия Великден.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК