България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Хасърджиев: Преминаването към бездимните продукти подобрява здравните показатели на пушачите

"Истината е, че цигареният дим не прощава на никого", заяви той

18.02.2021 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова

Според актуални данни на ЕК, 38% от българите са пушачи, което ни нарежда на второ място в ЕС. Пазарът обаче от години предлага алтернативи на традиционното пушене, които по дефиниция спестяват част от токсините, иначе поемани при горенето на тютюна. Но по-малко рискови ли са бездимните продукти и каква е тяхната полза?

"Има данни, че никотинът оказва влияние върху разпространението на Ковид-19, но също така е 100% сигурно, че ако пушач развие някакво заболяване, включително и коронавирусна инфекция на белите дробове, шансът да развие тежки усложнения са много по-големи, отколкото при един непушач", заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в студиото на "България сутрин".

Той съветва никой да не разчита на тези данни, които са много малко и едва ли ще се докажат.

"Данните от последните 10 години в България показват, че процентът пушачи е много постоянен. Почти не се е променял, въпреки всички забрани, които се въведоха. И въпреки мерките, които се правят с акцизи. Това показва, че българинът просто иска да пуши. Ние сме на челна позиция в Европа", коментира още д-р Хасърджиев пред Bulgaria ON AIR.

Самият той призна, че дълги години е бил пушач.

"Разбирам добре страданията на един човек, който се опитва да откаже цигарите. Много пъти съм се опитвал да сложа точката. И преди 2 години успях, но благодарение на тези продукти. Те успяха да ме измъкнат от клопката на цигарения дим. Две години не съм докосвал цигара, която дими. Това кара човек да се чувства доста по-добре, доста по-здрав. Резултатите, които международните проучвания показват, че преминаването към тези цигари свежда всички здравни показатели на човека до нивата на един човек, който изцяло е спрял всякакви цигари", допълни специалистът.

"Истинската вреда за здравето е дима", допълни д-р Хасърджиев. Пушачите бавно и неусетно увреждат своето здраве заради изгарянето на тютюна и цигарения дим. Много пушачи го разбират, но за съжаление тогава, когато процесите са необратими. 

В продължение на десетилетия в Скандинавските държави имат политика за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез продукти без горене като тютюн за дъвчене (снус). 

"Това е довело в тези страни до драстичното намаляване на броя на пушачите и смъртните случаи от рак и сърдечно-съдови заболявания, заради цигарите", каза д-р Хасърджиев. Подобен е и подходът във Великобритания, като там пушачите, които не могат да се откажат от цигарите, се насърчават  да преминат на по-малко рискови електронни цигари с течност.

Д-р Хасърджиев подчерта, че американската Агенция по храни и лекарства FDA не само е разрешила предлагането на устройствата с нагряване на тютюн на американския пазар със съобщение за намалено излагане на вредни вещества, но и е признала  потенциала им за подобряване за общественото здраве.

"Това беше голяма новина. Ако чрез иновации може да намалим вредата от цигарите - това ще е успех да всяка една държава и нация. У нас по-трудно се подаваме на съвети, българинът никога не вярва на нищо, сега ваксините са поредното доказателство за това. Истината е, че цигареният дим не прощава на никого. Той бавно и неусетно уврежда здравето", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК