България е на второ място в ЕС по брой пушачи на глава от населението

Расте и броят на учениците, които пушат

07.02.2021 | 14:57 Редактор: Искра Ангелова

България е на второ място в Европейския съюз по брой пушачи на глава от населението. Страната ни се нарежда след Гърция по този показател, сочат най-новите данни от изследване на Европейската комисия. Расте и броят на учениците, които пушат.

Великотърновецът Самуил Георгиев пуши от 48 години. Като художник по професия смята, че цигарата е част от добрата компания и общуване в творческите среди.

"С кафето, иначе си губи смисъла. Аз му викам "култура" - кафе, цигара и добър приятел, с когото да споделям", каза художникът.

Само веднъж през живота си спрял вредния навик - за 8 месеца, като изхвърлил, пепелници, машинки и лули от къщи. Когато негов приятел му донесъл стек с ароматни цигари от Америка обаче, отново пропушил.

"Не от скука, един навик, лош навик, свикнали сме и няма време да се променяме", допълни Самуил Георгиев.

Във Велико Търново наскоро бе проведено изследване сред учениците, чиито резултати се оказаха тревожни. 

"Проучване през 2019 година сред ученици между 14 и 19 –годишна възраст показва, че всеки втори е пушил някога през живота си, всеки пети е понастоящем пушач, а 13% са редовни пушачи, тоест пушещи поне по една цигара всеки ден", коментира консултантът в кабинет за отказ от тютюнопушенето Йорданка Илиева.

През кабинета годишно търсят помощ около 200 зависими от вредния навик. На пушачите се назначава индивидуална терапия.

"Най- ефективна е комбинацията от поведенческа консултация и съответната медикаментозна терапия при по-силно зависимите лица. Работи се върху алтернативни образци на поведение и не на последно място е да се закрепи самият отказ", добави тя.

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК