България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Жители на столичния кв. "Витоша" се вдигнаха на бунт заради разбити пътища

Гражданите алармират, че ситуацията в квартала е такава от години

18.02.2021 | 08:06 Редактор: Искра Ангелова

Локви, дупки и без градски транспорт - с това се сблъскват всеки ден жителите на столичния квартал "Витоша". Това ги накара да се вдигнат на бунт и да поискат отговори от институциите.

"Ситуацията в квартала е такава от години. Това е известно и на Столичната община, и на другите институции. В 21-ви век, когато светът говори за устойчиво развитие и достъп до градска среда, ние сме свидетели на това нещо", сподели жителят на "Витоша" Кристиан Желев в ефира на "България сутрин".

Той е един от първите подали сигнал. Мъжът подчерта, че конкретната ситуация е такава, откакто са започнали снеговалежите. По думите му са подадени множество сигнали, но реакции от институциите няма.

"Основният проблем в район "Лозенец" е съсобствеността. Става дума за частен терен с отреждане за бъдеща улица. Всъщност тя нито е отчуждена, а още по-малко е проектирана, а най-малко е изградена и въведена в експлоатация. Резултатът от това е, че през нея тече воден поток, който не е обхванат по здрав начин", коментира Момчил Якимов от отдел "Благоустройствени действия" към район "Лозенец".

Непосредствено до тях се намира и ливада, която е проект за бъдещо училище.

"Тази улица за нас е важна и сме я подали в точка първа в списъка за отчуждение за бюджет 2021 г. Тази година той е намален и ние няма потвърждение дали отчуждението ще бъде извършено", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Якимов посочи още, че положението е такова в целия квартал.

"Ние влагаме големи усилия да разясним на гражданите за същината на проблема, защото тук продължават да се заселват хора, които после остават разочаровани", каза той.

Друг гражданин - Христо Климентов, коментира, че данъците са изключително високи. 

"Дупката е огромна. Ако не си плащахме данъците, нямаше да имаме претенции", добави той.

"Няма никаква пряка връзка между това какви данъци се плащат и колко от тях остават пред вратата на хората. След 2 месеца има избори, гражданите, които желаят част от данъците им да остават директно пред вратата, трябва да си изберат такива политически платформи. Иначе всичките пари отиват в един общ бюджет. С парите, които идват от разрешителни за този квартал, в момента се оправят улици, които са чакали 15 години на другия край на София", категоричен е Момчил Якимов.

Друг жител попита защо продължава строителството на нови сграда, след като улицата не е урегулирана.

"До няколко години ще бъде построен целият участък до Околовръстното. Новите собственици биват заблудени с това, че кварталът се развива. Имаше проект за метро, но в момента е замразен", допълни той.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
2 rate up comment rate down comment 0
До 3
преди 8 месеца
И като си я ремонтират сами да си сложат една бариера за несобственици и такса преминаване а? Все пак общината събира данъци и такси за да поддържа инфраструктурата, следва ли и собствениците да го правят?Не ми отговаряйте - въпроса е риторичен колкото да лъсне умственото ви ниво! Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 8 месеца
Като е частна улица да си я оправят собствениците, а не да я продават на общината и да чакат да им я оправи. Щом искат общината да им я оправи, да предоставят терена безвъзмездно. Толкова е просто. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 8 месеца
Това обаче не е квартал Лозенец. Подготвяйте се по-добре преди предаване. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Един безкраен кръговрат на кал, разруха и безнадежност! Сигнализирай за неуместен коментар