Фандъкова посочи, че бюджетът на София само изглежда колосален

Не позволява да се разгърнем така, както на мен ми се иска, заяви столичният кмет

02.02.2021 | 12:16 Редактор: Тодор Петров
Фандъкова посочи, че бюджетът на София само изглежда колосален

"Бюджетът ни се струва колосален, но реално това е бюджет, в който влизат, в голяма степен, средствата, които са по държавно делегираните дейности. Това са заплатите на учителите, на социалните работници, на работещите в системата на здравеопазването", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която коментира бюджетът на общината за 2021 г. 

Припомняме, че столицата е с рекорден бюджет за тази година - 1,88 млрд. лв., което е с близо 200 млн. лева повече спрямо 2020 г.

"В условията на криза не си позволихме да увеличим данъци и такси. Реално бюджетът, с който разполагаме от приходите от данъци и такси, не позволява да се разгърнем така, както и на мен ми се иска", посочи Фандъкова пред БГНЕС.

Ще бъдат разпределени 10 млн. лв. директно към районните кметове, стана ясно от думите ѝ. 

"Имаме нови програми, които са важни – програмата, свързана с чистотата на въздуха. Имаме много сериозна подкрепа от държавата за строителството на детски градини и училища. Тази година имаме повече средства за улично осветление. За първи път обособяваме бюджет за безопасност на движението", каза още столичният кмет.

Предстои да бъдат обобщени предложенията, постъпили по време на общественото обсъждане и проектът да влезе в комисиите на Столичния общински съвет, след което общинските съветници трябва да приемат финансовата рамка. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК