България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 1500 черни точки по пътищата: Как се справяме с опасните участъци?

Темата коментира Богдан Милчев от Института по пътна безопасност

16.02.2021 | 08:25 Редактор: Никола Симеонов

След тежката катастрофа край Своге през август 2018 г., при която загинаха 20 души, обществото обърна поглед към институциите с въпроса доколко реално се спазват изискванията за безопасност при изграждане на пътната инфраструктура у нас.

"След катастрофата в Своге цялата транспортна система претърпя катаклизъм. Всички институции се засилиха да коригират своята дейност. Тогава създадохме и Института за пътна безопасност, който още не е успял да извърши оценка и работи само като паразитна структура", заяви в ефира на "България сутрин" председателят на Института по пътна безопасност (ИПБ) Богдан Милчев.

По думите му институтът е показал на институциите какво трябва да се направи, но самият той не разполага с необходимия ресурс.

"Идентифицирали сме над 1500 опасни точки - работата над тях трябва да бъде приоритет. АПИ трябва да бъде извадена от Министерството на регионалното развитите, да се обедини с ИПБ и по този начин ще приоритизираме проблема с пътища, ще спрат да се харчат просто така парите, и не на последно място - експертите от държавната агенция ще могат да управляват риска", добави Милчев.

Той каза още, че в българската наредба има само около 90 точки с концентрация на ПТП всяка година. 

"Слагаме там табели и те седят с години, а трябва да са там само няколко месеца. Когато изследвахме международните стандарти, установихме, че една Швейцария има 4000 черни точки - те не са много по-голяма страна от нас. Гърция също има много такива точки и сега ще получат много пари от ЕС, за да подобрят ситуацията", заяви Милчев пред Bulgaria ON AIR

Според него тежката администрация забавя работата по проблема.

Държавната агенция се управлява от тежка администрация, но те не са "пътищари". Лошото е, че тези администратори имат опит как функционира статуквото. Ще има конфликт, ако има опит АПИ да бъде променена, но няма как да промениш грешни навици без да влезеш в конфликт. Още през 2018 г. и 2020 г. ги хванахме, че смятат грешно, а информацията на сайта за броя на жертвите беше скрита. Тя трябва да бъде отворена, за да може ние да работим с нея", смята експертът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК