fallback

Наш епидемиолог в Лондон посочи как Великобритания се справя с вируса и ваксините

Работеща ваксина само за 1 година е най-голямото ни постижение, смята д-р Петър Марков

12.02.2021 | 09:20 Автор: Никола Симеонов

"Във Великобритания 500 000 души са ваксинирани и с двете дози. Това е по-малко от 1% от населението. Но броят на заразените в страната намалява, поради няколко причини - 20% частично покритие от ваксинация, между 5 и 10% са прекарали инфекцията, както и наложените ограничителни мерки", заяви епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков в ефира на "България сутрин".

Той коментира и успеваемостта на ваксинационната кампания по света.

"Тези, които рано са направили сделки за ваксини, сега имат възможност да ваксинират масово. Епидемията ни изненадва през цялото време. Ние се борим с всички възможни средства. Във Великобритания например, се ваксинира с всички налични ваксини за първа доза и след това с каквото има като тип ваксина. Това е един доста прагматичен подход", смята епидемиологът. 

По думите му можем да очакваме вирусът да се нагажда дълго време спрямо променящата се ситуация. В началото не му е трябвало никакво нагаждане, защото никой не е имал имунитет. Сега му се налага да мутира и това ще се случва все по-често.

"Трябва да намаляваме броя на заразените в световен мащаб. Колкото повече хора са имали естествена инфекция или са ваксинирани, толкова повече нараства броят на защитените. Очаква се те да не боледуват тежко и да бъдат ниско заразни", каза д-р Марков пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че най-голямото постижение в положителна посока е, че само за по-малко от година в световен план има няколко работещи ваксини с голяма ефективност.

"Имаме още да убеждаваме хората, че трябват мерки, които да спасяват човешки животи", допълни експертът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback