България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Напрежение във Видин: РЗИ отмени концерт на Кънева и Горанов 2 часа преди началото

Заповедта била от 28 януари, но не достигнала до Видинската симфониета

12.02.2021 | 09:05 Редактор: Радостина Димитрова

Броени часове преди началото на концерт на Еделина Кънева и Орлин Горанов на 9 февруари във Видин събитието е отменено по нареждане на РЗИ. Какво наложи забраната и какви са последствията за изпълнителите и зрителите?

"Това е едно недоразумение, защото заповедта на РЗИ е от 28 януари и тя не е била сведена до директора на Видинската симфониета. Такива заповеди трябва да се изпращат специално, защото те не са длъжни всеки ден да проверяват на сайта на РЗИ", обясни оперната прима Еделина Кънева в "България сутрин".

Тя посочи, че разходите, които са направени за озвучаване и подготовка на събитието, са големи.

"Имах възможността да се разходя из града и нямаше кътче, където да няма плакат за концерта. Аз съм за тези предписания, но не са били продадени повече от 200 билета, а доколкото разбрах, местата са над 700. Постарахме се да изпълним всички препоръки", подчерта Кънева.

И добави, че концертът ще бъде отложен във времето.

"Неприятно ми стана, правехме втора репетиция. Имаме обещание, че концертът ще се състои, билетите няма да бъдат върнати и хората няма да бъдат излъгани", отбеляза тя.

"На всяка втора крачка във Видин ни спираха да се снимаме. Не смятам, че здравните работници не са видели плакатите из целия град", каза още събеседничката ни.

Потърсихме мнението и на директора на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински, който подчерта пред Bulgaria ON AIR, че в края на миналия месец се е взело единодушно решение такива масови мероприятия да бъдат забранени през февруари, а новината е разпространена до общинските кметовете.

"Говорим за спортна зала с над 1000 места. Това не е кино или театър", заяви д-р Владински.

По думите му в областта се стараят да държат ниските нива на заболеваемост именно чрез такива превантивни мерки.

"Заплахи не е имало, просто предупредих да отменят концерта. Казах, че ако се налага, ще потърся помощ от колегите от полицията", обясни директорът на видинската РЗИ.

"Нека да изчакат как ще се развият нещата. Това, че концертът не се е състоял февруари, няма никакво значение", посочи той и добави: "по принцип тези заповеди ги изпращаме на общинския кмет, не можем да ги изпратим на всички институции, нямаме такова време".

Д-р Владински увери, че в областта ваксинацията върви по план.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Свободна
преди 3 години
В този град не може да си свободенТам командва полицията!Нямал този време да изпрати заповедта!Тогава не си свършил работата си!И няма да ти се даде заплата! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Певец
преди 3 години
Че кой им пречи да си пеят ? Нека пеят хората , зло да не мислят ! Е, който иска може да ги слуша по радиото. Какво ни интересува какво и къде искат да пеят въпросните певци ? Има свобода на словото ипесента у нас . Сигнализирай за неуместен коментар