fallback

Проф. Хайрабедян: Комбинирането на ваксини е рисково и не е добър ход

Масовото ваксиниране няма да доведе до групов имунитет, а до индивидуална защита, посочи той

08.02.2021 | 08:56 Автор: Ралица Братанова

Започна третата фаза от имунизационния план в България. Обсъжда се идеята втората доза от ваксината да бъде отлагана за сметка на по-голям брой ваксинирани с поне една доза.

"Ваксинирането на малък брой хора няма голям смисъл за цялото население. Има индивидуален смисъл за тях. Предполагам, че това е идеята", коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването проф. Сорен Хайрабедян в "България сутрин".

По думите му притесненията за ваксинирането на над 55-годишни хора са заради липсата на достатъчно изследвания.

"Ваксината не е по-опасна за тях, смята се, че нивото на защита е по-ниско", посочи той.

Проф. Хайрабедян обясни, че актуалното схващане за ваксинирането е, че то дава предимно защита за индивида, не се очаква ваксинираните задължително да могат да спрат предаването на вируса на други хора.

"Това е така, защото има няколко нови варианта с мутации, които след ваксиниране показват, че тези мутации са довели до възможност новите варианти на вируса да избягват антитяловия отговор", посочи той.

Масовото ваксиниране няма да доведе до групов имунитет, а до индивидуална защита, подчерта професорът пред Bulgaria ON AIR.

Междувременно в Европа идеята за комбиниране на ваксини от различен тип става все по-застъпена.

"Мисля, че това е малко рисково. Може да се получат непредвидими реакции при някои хора. Не е добър ход. Би трябвало да се разчита по-скоро на адаптация към вируса", смята проф. Хайрабедян.

Той допълни, че прекарването на вируса за 5-7 дни може да не бъде раздялата ни с Ковид-19.

"Последствията върху имунната система могат да бъдат от 3 до 6 месеца. Рехабилитация след тежко прекаран коронавирус е задължителна", категоричен бе експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България сутрин
fallback