Още не е решено дали у нас да се имунизират хора над 55 години с AstraZeneca

Започна третата фаза от имунизационния план в България

07.02.2021 | 13:21 Редактор: Искра Ангелова

Започна третата фаза от имунизационния план в България. Само часове, след като пристигнаха първите дози от Kовид ваксината на AstraZeneca, започна имунизацията с препарата. 

"В клиничните изпитвания участниците над 55 години са били в по-ограничен брой. Това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база имунен отговор и безопасност, като няма никаква разлика спрямо останалите групи, което дава възможност на експертите на Европейската агенция по лекарствата да дадат препоръка за прилагане на ваксината", заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

И подчерта, че все още има дискусии по темата за използването на препарата на Oxford University/AstraZeneca при хора над 55-годишна възраст.

Въпреки че попада в тази възрастова група, Илина Бинева няма притеснения. 

"В Англия те започнаха да ваксинират най-напред възрастните хора и кой знае какво не се случи. Сега се събира информация и сигурно в близките месеци ще бъде променена кратката характеристика на продукта", коментира тя.

Очаква се ваксината на AstraZeneca да е най-масовата у нас заради начина ѝ използване и съхранение. 

"В един флакон има 10 дози по 0.5 мл всяка доза, така че може да стои на стайна температура до 24 часа Сега ще видите как рязко ще скочи броят на ваксинираните буквално в рамките на следващия един месец", подчерта директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов.

Разпределението на ваксините по РЗИ-та ще се случи утре. Този месец се очаква да пристигнат над 360 000 дози от ваксината на Оксфордския университет.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Трябва да не се имунизират все още...нека се събере повече информация а действието на ваксината и тогава... Сигнализирай за неуместен коментар