България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Снеговалежът започва да отслабва постепенно, задават се поледици

В Кърджали и София снежната покривка достига 17 см, каза синоптикът Анастасия Стойчева

27.01.2021 | 08:04 Редактор: Юлия Христова

Интензивен сняг скова страната и създаде много работа на пътните фирми. Опасно ще бъде времето и в следващите часове. Ще се усложни ли обстановката? 

Когато има такава обстановка, не само у нас, но и в Европа, движението изпитва затруднения, понеже натрупва и няма как магически да изчезне снегът. Снежната покривка и днес ще натрупва и ще се задържи. И в Източна България валежите минаха в сняг, в Хасково и Разград дебелината на снега е 22 см. Във Видинско валежът спря. Като цяло в страната ще остане с валежи. Това каза за "България сутрин" синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева.

Проходите ще бъдат мястото, на което в комбинация с вятър може да има затруднения. В Кърджали и София снежната покривка достига 17 см, а това, придружено с вятър, прави навяванията неизбежни.

"Днес валежите ще започнат да отслабват, а утре - да спират. Разкъсването на облачността ще доведе до ниски температури, особено в сутрешните часове, и снежната покривка ще се задържи. Сутринта в четвъртък и петък температурите ще са до -10 градуса", допълни Стойчева за Bulgaria ON AIR.

Според нея от петък може да очакваме затопляне, което ще доведе до топене на снега. "В някои райони ще вали дъжд, очакват се поледици, което трябва да се има предвид от хората, които ще пътуват за уикенда", подчерта тя.

Мъглите се очаква да бъдат локални. В Родопите снегът натрупва най-много през февруари и март.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК