България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ставри Калинов представи проект за уникален монумент на хан Аспарух

Изкуството е лечение за човечеството, смята скулпторът

15.01.2021 | 09:28 Редактор: Юлия Христова

Изкуството е връзката му със света, с миналото, с бъдещето. И за да не се изгуби човекът от новата ера,  той продължава твори, за да помним началото. Защо в България няма монумент на Хан Аспарух и ще се промени ли това благодарение на скулптора и художник Ставри Калинов. 

"Този проект е на близо 15 години. Монументът не се променя и е символ на нашата държава", каза за "България сутрин" скулпторът.

Целта му е да има голям монумент на хан Аспарух у нас и съжалява, че все още не сме го направили.

"Символът е такъв, че човек би трябва да живее в едно, а вътре ще бъде вечният огън, златото пък символизира светлината", посочи той.

"Копието сочи, че трябва да пазим земята, а не да ходим в Космоса", обясни скулпторът.

Според Ставри Калинов идеята е интересна - монументът няма гръб, а всеки човек трябва да има свой символ.

"Изкуството е лечение за човечеството. Личността е човечното, а не обществото. Който е влизал в ателието ми, си тръгва нов човек. 99% от колегите се изчерпват и не знаят какво да правят", обясни известният скулптор пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че човечеството се самоунищожава. За живота трябва да се говори по един начин, а в момента то се е разделило в това отношение. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
evgeniyenev@abv.bg
преди 3 години
Ангелов е председател на движението за запазване на историческата памет на българите, а Велчев е негов член. Стъкленицата е вградена в постамента на паметника на великия владетел, който се издига в центъра на Стрелча.Паметникът на хан Аспарух е изграден и подарен на община Стрелча на 30 юли 2011 година. Официалното му откриване е по повод 1330-годишнината от създаването на българската държава. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
evgeniyenev@abv.bg
преди 3 години
Стъкленица с пръст от гроба на хан Аспарух е донесена в гр.Стрелча. Тя идва от Украйна, от гроба на основателя на българската държава Хан Аспарух. Гробът му е открит на територията на завод "Запорожкокс" в град Запорожие през май 1930 година. Откритието е направено от украинския археолог Владимир Автономович Гринченко.Пръстта е донесена и подарена на Стрелча от таврийските българи Иван Ангелов и Анатолий Велчев. Ангелов е председател на движението за запазване на историческата памет на бъл Сигнализирай за неуместен коментар