България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тръмпизмът ще живее дълго, групировки организират гражданска война

Иво Иванов: Биполярно общество сме, импийчмънтът ще задълбочи проблема

14.01.2021 | 08:24 Редактор: Тодор Петров

Камарата на представителите подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп по обвинения в подстрекаване към метеж след щурма на Капитолия миналата седмица. Процесът обаче ще започне едва след встъпването в длъжност на Джо Байдън. 

"Изтича исторически ден. 13 януари ще остане в историята на САЩ - това е денят, в който президент бе импийчнът два пъти. Предстои съдебен процес в Сената, но председателят му заяви, че няма да има време да бъде организиран преди влизането в длъжност на Байдън", коментира журналистът, писател и маркетинг специалист Иво Иванов в "България сутрин".

Според него ще се стигне до нови бунтове в САЩ. Ние сме биполярно общество, общество на крайности, няма нищо по средата. Този акт на импийчмънт ще задълбочи проблема, смята той.

По думите му е ключово дали Байдън ще успее да сплоти обществото. Иванов отбеляза, че Байдън винаги е бил центрист и надеждата е да се окаже обединяваща фигура, която ще сложи край на мандата на разделението.

"В продължение на 4 години станахме свидетели на целенасочено разделение на обществото. Сегашният президент не направи дори опит да бъде президент на цяла Америка и това е крайният резултат", настоя журналистът и писател пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че загубата на престиж за САЩ е катастрофална. А сцените на анархия и хаос са разрушителни за реномето на САЩ и опитите им да пропагандират демокрация по целия свят.

"Тръмпизмът ще живее дълго след като Тръмп си отиде от Белия дом. Голяма част от населението на САЩ е радикализирана. Десетки хиляди от неговите привърженици бяха изхвърлени от социалните мрежи, но те мигрираха в други платформи, където организират дългосрочна гражданска война. Това са огромни въоръжени групировки", предупреди Иво Иванов.

Маркетинг експертът изтъкна, че социалните мрежи, блокирали Тръмп в последните дни, са частни компании и могат да правят каквото си пожелаят. А правилата им на действие могат да бъдат регулирани само от самите тях. Няма юридическа основа да им бъде търсена отговорност, поясни журналистът.

"Проявяват фалшива смелост. Трябваше да го направят отдавна, но ги беше страх, защото Тръмп държеше цялата власт. Все повече хора стават жертви на алгоритми, които се хранят с техните предразсъдъци", каза още той и апелира за информационна хигиена, която да дава на хората фактология. Иванов е убеден, че социалните мрежи носят отговорност за радикализирането на обществото в САЩ.

"Махалото винаги се движи от едната до другата крайност. Надявам се кривата на щастието да е по средата и хората да започнат да се вслушват един в друг. Трябва да се намери среда, в която леви и десни да се срещнат", каза той на финала на разговора.

Гледайте целия разговор във видеото.
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Байдън е за пример
преди 3 години
Мъдра е българската поговорка: "Когато колата се обърне, пътища много." Та и Тръмп. Отстраняването на Тръмп завинаги от политиката е добро дело за Свободния свят, така Белия дом завинаги ще бъде изчистен от руски шпиони. Скоро и България ще последва примера на Байдън. Сигнализирай за неуместен коментар