България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Страховитите маски и вековната традиция да пропъждат злото

Миналата година имахме изложба в галерия, тази година - изложба вкъщи, каза Людмил Йорданов

11.01.2021 | 09:40 Редактор: Юлия Христова

В африканското изкуство от незапомнени времена маската е средство за комуникация с невидимите сили и задгробен живот, но и елемент, в който част от майсторите вкарвали болестите и лошотиите. Сега вярваме, че текстилните или хартиени маски ни пазят от заразите по подобие на онези страховити образи, с които нашите предци гонели злите сили и духове. 

"По пернишките села обичаят ще бъде спазен. Ще се спази традицията при всички епидемични мерки, със спазване на разстояние. Хората ще излязат с маски и ще я имаме традицията с дрънкането на звънците", каза за "България сутрин" производителят на маски Людмил Йорданов и допълни: "Ще опитаме да изгоним злото с тази традиция".

Той изтъкна, че това е хилядолетен български обичай и точно заради злото се слагат страховитите маски.

"Пазители на тази традиция и те вярват, затова искат да защитят този празник. Ще се почете както и Йордановден. Една традиция трябва да остане жива. Трябва да се учат децата от малки, да им се показва", допълни той за Bulgaria ON AIR.

"Подкрепям това, което се случи в Калофер. Всеки сам си поема риска, въпреки забраната", посочи Людмил Йорданов. 

Според него маските, които той и фамилията му изработват, могат да станат част и от интериора на дома.

"Много е трудно, когато трябва да се разделим с някоя маска. Миналата година имахме изложба в галерия, тази година трябваше да съм гъвкав и затова подредихме маските си в нашия дом - изложба вкъщи. Създадохме и сурвакарска група", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК