България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Симов: Раната Гергов зрее отдавна, изключването му работи в полза на БСП

Изчистваме се от хората, които превърнаха Прехода в порочно нещо, посочи социалистът

11.01.2021 | 09:23 Редактор: Тодор Петров

В края на миналата седмица се проведе протест пред централата на БСП след изключването на Георги Гергов от партията. Според пловдивските социалисти има грубо погазване на процедурата. Среща с ръководството на партията така и не се състоя, а лидерът Корнелия Нинова не се трогна и заяви, че реформата в БСП продължава.

"Това ще бъде представено като лична саморазправа. Откритата рана Георги Гергов зее в БСП отдавна, крайно време беше този проблем да бъде решен. Това наистина е изчистване на БСП от хората, които превърнаха Прехода в това порочно нещо, което е в съзнанията на хората", заяви депутатът от БСП Александър Симов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че Гергов е бил уличен в редица нарушения на устава и на начина, по който работи пловдивската организация. По думите му това ще се случи с всеки, който си позволи да погазва правилата.

"В БСП изключването не става по волята на един човек, колкото и събралата се пред "Позитано" групичка да опитва да го представи така", изтъкна Симов в студиото на "България сутрин".

Той припомни интервю на Гергов от първия локдаун през март-април, в което бизнесменът обяснява как БСП е в губеща позиция, защото не подкрепя Бойко Борисов и ГЕРБ в начинанието им. Тогава организации на БСП от цялата страна са реагирали изключително остро.

"Отцепниците сами избраха да напуснат БСП, след като БСП отказа да ги припознае като фактори в самата себе си. Част от тези другари бяха добре на хранилката на ГЕРБ. От тях прогресивност не съм видял. БСП е единствената политическа сила, която не се кооперира в нито един момент с ГЕРБ и беше крайна опозиция", настоя Александър Симов.

Социалистът е на мнение, че партията вече е в различна кондиция и не стои на дневен ред кой ще е отговорен при евентуална загуба на изборите, а какво да направят, за да спечелят парламентарния вот.

"Няма начин да се каже коя политическа сила е напред - БСП или ГЕРБ. Влизаме в последния етап на нашата подготовка. Казусът "Гергов" всъщност работи в наша полза, защото показва, че БСП няма да търпи корпоративните зависимости. БСП е единствената партия с ясна програма - "Визия за България", каза още депутатът, но отказа да посочи с кого биха се коалирали социалистите в следващия парламент.

БСП е готова и няма претенции към датата на изборите, стана ясно още от думите му. Според Симов БСП трябва да подкрепи Радев за нов президентски мандат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК