България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Игра на избори: Спорят за дата, но всъщност говорят кой на каква позиция е

Ще има спорове как ще се работи с подвижна урна, каза политологът Димитър Димитров

08.01.2021 | 08:56 Редактор: Юлия Христова

Без съмнение избори ще има, но отворените теми сега са кога и как ще се проведе парламентарният вот в условия на активна пандемия. Управляващите са категорични - готови са за вот на 28 март, а държавният глава продължава с консултациите и срещите с различни експерти, за да се гарантират здравето и конституционните права на българите. 

Смисълът е, че тече кампания - нищо, че се говори за дата, но всъщност се говори кой на каква позиция е. Това каза за "България сутрин политологът и член на ЦИК Димитър Димитров.

По думите му ще има малко над 9000 машини за гласуване. Процедурата за доставката е вече приключила.

"Всеки, който е работил с екран, няма да има проблеми", допълни той за Bulgaria ON AIR.

Маски за вота, според него, ще има при всички положения, за ръкавиците - ще се решава тепърва. Всеки може да ползва такива за еднократна употреба, както и дезинфектант.

"Ще има някои размествания в изписването на числата, ще се наложат поправки. Ще има обществен спор защо се е наложила тази поправка. Размахването на протоколи не е различно от горенето на маски", обясни Димитров.

Според него има нещо, което изглежда незаобиколимо - карантинираните са временно в условия на невъзможност да излизат и ще има спорове как ще се работи с подвижна урна, за списъците също.

"Трудно е да предвидим какви ще се мерките в другите страни, предвид вота на българите в чужбина. Има проблем и с предаването на протоколите заради струпването на хора - просто ще трябва график и изчакване, както и областните управители да създадат организация", допълни Димитър Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Все тая когато и да я решат Сигнализирай за неуместен коментар