България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В окото на заразата: Ковид-19 през погледа на лекар доброволец във ВМА

"Доволен съм, че по този начин се включих в пандемията", каза Диян Ганев

28.12.2020 | 08:20 Редактор: Искра Ангелова

2020 г. ни припомни, че животът се осмисля от доброто, което правим. Най-трогателни, пък и полезни, се оказаха студентите по медицина, защото първото, което привърши, бяха не парите, а силите на лекарите.

Един от първите млади медици, който се яви на Ковид фронта във ВМА беше Диян Ганев. Той влиза в първата вълна.

"Имаше умора, няма да го скрия това нещо, всички колеги се измориха. Моята цел беше да вляза и да им помогна. Имам страхотни колеги от моя курс, които много добре се включиха. С тях е много по-лесно. В утрешния ден очаквам оценката на финалния ми изпит, който беше по инфекциозни болести", каза стажантът и доброволец за "България сутрин".

А запитан дали е очаквал такъв старт на професията, Диян Ганев отговори: "Очаквах да бъде тежко. Доволен съм, че по този начин се включих в пандемията, защото имаше хора, които я игнорираха."

Той добави, че нещата, които е научил от лекарите в клиниката са незаменими и припомни, че на 8 март бяха и първите заразени у нас.

"Тогава четяхме за новия вирус и за историята. Тогава установихме, че не е просто грип, има особен механизъм и може да поразява организма. Разбра се, че е тотално различен и е доста по-агресивен. Засяга нервната система. Това е сериозно заболяване", посочи Ганев пред Bulgaria ON AIR.

Бъдещият лекар сподели, че има много случаи, които няма да забрави.

"Имаше хора, които даже са били мои учители и са загивали от този вирус. Установих, че е много опасно да се гордееш в тази ситуация и да си мислиш, че няма да го хванеш. Виждаш как млади хора умират. Вирусът ще отнеме хиляди човешки години в живота", категоричен е Ганев.

Според него здравната система много добре се е мобилизирала.

"Всички ресурси впрегнаха усилия, за да могат да посрещнат първата и втората вълна. Всички управляващи си дадоха сметка, че здравната система е тема от национална сигурност. Тя е нещо, което трябва да се подкрепя в бъдеще", каза още доброволецът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Поклон пред такива лекари. Сигнализирай за неуместен коментар