fallback

Вяра по време на пандемия: Храмовете са готови за светлия празник

Ще присъстваме на служението при спазване на мерки, увери дякон Симеон Змейков

24.12.2020 | 08:45 Автор: Радостина Димитрова

Не е погрешно схващането, че възвестяването на Христовото рождение има събирателна сила - сплотява семейния дух и пълни домовете с радост и усмивки. Това обаче е само половината от истината  - другата е същинският смисъл на църковния празник, символизиращ надеждата и новия живот. На 24 декември приключват 40-дневните пости, а във всички храмове на Българската православна църква се отслужва света литургия.

Ще присъстваме на служението при спазване на мерки, а в традициите ще спазваме, каквото българинът е свикнал да прави - около трапезата със семейството. Това сподели дякон Симеон Змейков от храм "Рождество Христово" в ефира на "България сутрин".

"С Божията помощ си пожелаваме да имаме една по-хубава Нова година", посочи дякон Змейков. И добави, че ролята на вярата за православните християни е огромна.

"За православните хора вярата е всичко, упованието в Бога е водеща сила", каза той и обясни, че коледните пости имат за цел вярващият човек да се подготви за идващите празници.

"Човек да спре за малко, да си сложи една спирачка и да помисли за живота. Всеки, който е вярващ, е редно да спазва поста. Той е свързан и с духовното - трябва да завърши с изповед, покаяние, иначе се превръща в своеобразна диета. Затова съветваме хората да се обръщат повече към свещениците", отбеляза дяконът пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че Бог желае само и единствено нашето спасение, затова изправени пред тази трудност в момента, ще можем да я понесем в сърцата си.

"На всички зрители, българи, християни, пожелавам тази радост, която имаме, която Христос ни донесе със своето раждане, да изпълни сърцата на всички и да бъде разнесена между роднините, за да се прослави Неговото име", каза отецът на финала.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback