България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Как един българин се превърна в коледно чудо за хиляди деца в Африка

Даниел Делибашев неуморно се бори за своята кауза - да изгради училище и детска градина в Уганда

24.12.2020 | 08:01 Редактор: Ралица Братанова

През последните месеци Даниел Делибашев се превърна в ангел спасител за хиляди деца в бедна Уганда. Неуморно той и неговата организация разказваха за децата на Африка, показваха как те живеят, събираха помощ за тях и ги учеха на български хора. 

Даниел все още е в Африка, защото неговата кауза да изгради училище и детска градина все още не е завършена. 

"Тече ремонт на училището. Напредваме със строежа на детската градина. Надяваме се до 2-3 седмици тя да е изградена, а ремонтът да е приключил и в средата на януари да сме готови да отворим", сподели той в "България сутрин".

И допълни, че все още са необходими средства, за да бъдат довършени сградите, но се надява на финансова подкрепа през следващите седмици. По думите му има много желаещи да заемат позицията на учители и вече се събират доста кандидатури. 

"Търсим квалифициран учител, а не просто да сложим човек, който не знае какво преподава", категоричен е той.

По време на едни от най-светлите празници Даниел разказа, че му е мъчно за близките му, но за него е важно да завърши своята мисия. 

"Аз съм намерил смисъл да бъда тук, защото всеки ден виждам усмивките и резултатите от това, което правим. Дори в игрите с децата, дори и когато човек ги гледа как ядат един шоколадов бонбон и се наслаждават на подобни неща, душата му се пълни", сподели сънародникът ни пред Bulgaria ON AIR.

Даниел разказа още, че хората в Уганда също се подготвят за празниците, но това, което е важно за тях са не подаръците и пазаруването, а да посрещнат Коледа заедно.

"Животът на хората тук е толкова угрижен, че те мислят как да оживеят всеки ден. И ако на Коледа са живи и здрави, това е достатъчен повод да празнуват", каза още Делибашев.

Той отбеляза, че в момента много от средствата на организацията отиват за ремонта на училището и поради тази причина няма да успеят да закупят подаръци за децата, но ще им осигурят богата празнична трапеза, каквато те обикновено нямат.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца