България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смаяха ни африканци с български народни танци

Даниел Делибашев от "Усмивка за Африка" разказа за работата си в Уганда

13.10.2020 | 09:51 Редактор: Тодор Петров

Африканци танцуват умело български народни танци. Част от заслугата за това е на сънародника ни Даниел Делибашев, който е основател на фондацията "Усмивка за Африка".

Включихме го директно в ефира на "България сутрин" по време на неговото трето посещение в Африка и второ такова в Уганда, за да разкаже за неговите проекти там. В момента Даниел стартира проект за изграждане на училище в Уганда.

"Имаме доста проекти, свързани с образование и обучение на младежи, които да се научат на занаят. 6 месеца училищата бяха затворени. Част от младежите трябва да заплатят таксите за обучение, за да се завърнат в училище. Много са топли хората, чакали са с нетърпение да се видим. Посрещането е нещо, което човек трудно намира някъде по света", сподели той.

Хората от Уганда сами са попаднали във Facebook на представление на български фолклорен състав и са решили да повтарят стъпките. Изцяло самостоятелно са научили танците и продължават да учат нови, стана ясно от думите му пред Bulgaria ON AIR.

"От деца са научени да следват ритъма, музиката и да им се отдават. След 2-3 обучения почти са готови за представление в България. С времето ще имаме още повече допирни точки в културната сфера", каза още Даниел.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК