България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: Мерките срещат подкрепата на мнозинството хора

Притесненията от Ковид-19 промениха плановете ни за празниците

23.12.2020 | 09:13 Редактор: Ралица Братанова

Ковид-19 e променил плановете на близо четвърт (23%) от българите за наближаващите празници, 59% а от анкетираните няма да се срещат с приятели/ роднини по време на предстоящите празници Това сочат данни от изследването на социологическата агенция "Тренд".

Според политолога Димитър Ганев и мерките на правителството, и притесненията от Ковид-19 са повлияли на хората, за да се стигне до тези резултати.

"Когато запитате "дали ще променят плановете си" - 1/4 казват, че ще ги променят. Това са най-младите и се дължи на факта, че са затворени ресторанти и барове. Но когато става дума за въпроса "дали ще ограничат контактите си", то виждаме, че повече от половината ще ги ограничат, и тук има сериозно натрупване сред най-възрастните", обясни той в "България сутрин".

Ганев изтъкна, че подкрепата за мерките през 2020 г. е била с огромни амплитуди.

"Ако през март и април имаше колосална подкрепа, то в летните месеци и началото на есента имахме много ниска. Трагичната статистика в края на октомври и покачването на смъртността започнаха да обръщат общественото мнение и сега без съмнение въведените мерки срещат подкрепа на мнозинството", допълни политологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му процентът на българите, които ще купуват подаръци за близките си, е спаднал със 7% в сравнение с последните 2 години и според "Тренд" това се дължи на по-малките финансови възможности вследствие на кризата.

"До момента, в който имаме продължаващо разпространение на Ковид-19, икономическите последици ще бъдат все пак втора тема. Те ще станат номер едно, когато решим здравната криза", коментира още Ганев. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК