България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Арсенът във водата в Любимец вече е в норма, РЗИ с постоянен мониторинг

Ще бъде позволено хората да ползват водата за пиене и готвене, заяви областният управител на Хасково Стефка Здравкова

23.12.2020 | 09:25 Редактор: Радостина Димитрова

Завишени нива на арсен във водата в Любимец бяха установени вчера, след което тя беше обявена за негодна за пиене и готвене. Какво показват резултатите от пробите?

"Късно вчера пробите бяха готови и се установи, че нивата на арсен вече са в нормите - към 4,35 микрограма на литър", това заяви областният управител на Хасково Стефка Здравкова в ефира на "България сутрин".

Тя обясни, че анализите продължават и в момента, а РЗИ ще прави постоянен мониториг.

"Много бързо се реагира и ще бъде позволено вече хората да ползват водата за пиене и готвене", посочи Здравкова пред Bulgaria ON AIR.

И призова да няма паника, защото вече са сигнализирани и другите институции, активно се търсят причините за отравянето на водата.

"Това е първият резултат с надвишаване на границите. Друг път е имало, но в допустимите норми. За урана знаем, че замърсяването идва от урановите мини, но нямаме предположения за арсена. Няма заводи, които да са замърсили реката, очакваме институциите да дадат своето становище", отбеляза областният управител на Хасково и допълни, че се надява да няма умисъл.

Полицията и прокуратурата вече са се самосезирали.

"Никой не може да каже дали нивата могат пак да се повишат, но се надявам да нямаме други такива ситуации", каза Стефка Здравкова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК