Високи нива на арсен: Водата в Любимец е негодна за пиене

Допълнително е било изпратено писмо до кмета на населеното място с цел уведомяване на жителите

22.12.2020 | 10:04 Редактор: Юлия Христова

Водата в Любимец е негодна за пиене и готвене заради завишени норми на арсен. Взети са проби за повторно изследване на водата. Докато излязат резултатите на 4 пункта в града ще има водоноски.

8000 души, които живеят в Любимец няма да могат да пият и да готвят с водата от чешмите. Според данните на ВиК дружеството, съдържанието на арсен е 11, 9 мг./л при норма 10. Новината притесни жителите на града, въпреки че мнозина от тях и сега не пият от водата. 

"Само за готвене и за битови нужда, а за пиене си купуваме минерална или си пълним от някоя чешма тука наблизо, където има", каза Янка Георгиева.

Още в началото на месеца водоразпределителното дружество информира РЗИ, че стойностите на арсен във водата на Любимец са по-високи, но не надвишават нормите до вчера, когато е регистрирано отклонението. Взети са и контролни проби. 

"Изпратили сме проби за изследване в Стара Загора. Чакаме резултатите да излязат. ВиК също е изпратило проби. След излизане на резултатите ако същите са в норми ще отпадне това отклонение", заяви д-р Станимира Тананова, зам.-директор на РЗИ-Хасково  

Заради завишените норми са предприети мерки и точно преди коледните празници в Любимец ще бъдат поставени водоноски. От Общината са били уведомени за проблема тази сутрин. До момента в града не е имало отклонения.

"4 пункта са определени, в които ще бъде доставена водата. Една стационарна водоноска ще бъде пред Домашния социален патрона за приготвяне на храната. Ние сутринта сме осигурили 500 литра вода за домашния социален патронаж", каза Илия Илев, зам.-кмет на Община Любимец.

От Община Любимец са в готовност в случай, че повишените норми на арсен се потвърдят да доставят вода и в детските градини и училищата след тяхното отваряне.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК