България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Създават свръхмодерна лаборатория в Техническия университет

"В последните години в България не беше добре финансирана за научните изследвания", каза проф. Тодоров

18.12.2020 | 09:35 Редактор: Искра Ангелова

Едно от най-старите ни висши училища - Техническият университет в София ще се сдобие с свръхмодерна лаборатория с оборудване, благодарение на което учените ще могат да помагат в сектори като строителство, медицина, енергетика и екология. Всичко това, благодарение на европейско финансиране по програма "Наука и образование". 

"Изгражда се лабораторен комплекс, който съставлява 16 различни лаборатории в областите, в които Техническият университет оперира, съвместно с нашите партньори от другите две организации. Партньорите са общо 17, като имаме и такива от Европа. Това, което изграждаме, е ново за страната - най-големият център за интелигентен растеж в България и посветен на тематиката върху мехатроника и чисти технологии, които търсят енергиен ефект помежду си", каза ръководителят на кампус "Студентски град" на проект "Национален център по мехатроника и чисти технологии" проф. Георги Тодоров за "България сутрин".

Той сподели, че това, което искат да направят, е да дадат възможност да се изгради едно ново ниво на научната среда в страната ни.

"В последните години в България не беше добре финансирана в отношение на научните изследвания. Сега тази посока е сменена. Надяваме се, че с този проект ще имаме видим отпечатък върху научната среда в България. Това се отнася в пълна степен и за ТУ - София. Искаме да постигнем резултати, които са съизмерими в отделни направления с европейската и световната наука", допълни проф. Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че лабораториите, които изграждат, имат три цели.

"Първата е средата, за която споменах. Втората е да създадем условия за обучение на нашите студенти, бъдещите специалисти. И не на последно място - да подпомагаме бизнеса с нови решения, изследвания, които да доведат до нова добавена стойност на това, което се създава у нас и по света", категоричен е професорът.

Според него в сегашната ситуация обществото през последните месеци са разбрали, че учените не са само хора, които правят неразбираеми неща, а реално помагат на хората. Като пример посочи създаването на бързо създадената ваксина.

"При едно събиране в Министерството на икономиката се постави задача пред българските предприятия да разработят шлемове и очила. Тогава ние, снабдени с оборудването, което до момента сме успели да доставим, успяхме за рекордно кратко време да създадем първите български предпазни очила. Нещо, което в Европа не беше направено", каза още проф. Георги Тодоров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК