България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мръсен въздух: Докога ще виждаме какво дишаме?

Защо проблемът със замърсяването не намира решение?

15.12.2020 | 08:38 Редактор: Юлия Христова

По-ниски данъци, ако домакинството не замърсява въздуха, и помощ за насърчаване на семейство и общности с енергия от възобновяеми източници. Това са част от исканията на "Грийнпийс" в България, които ще бъдат връчени на кмета на София Йорданка Фандъкова. Екоактивистите са ѝ подготвили и коледен подарък - преспапие, визуализиращо мръсния въздух над столицата. 

Има дни, в които трудно се диша. Нашето послание е, че не трябва да виждаме въздуха, който дишаме. Това каза за "България сутрин" координаторът на кампанията "Енергийни решения" на "Грийнпийс-България" Балин Балинов.

Все още обаче липсва официално потвърждение за исканата среща с Фандъкова на 22 декември.

"Хората могат да подпишат и петиция за качеството на въздуха, защото сме в такъв момент, в който темата се обсъжда. Политиците са тези, които създават политики - те са в администрациите, за да се допитват до хората. Трябва да се намерят мерки относно качеството на въздуха, които да се усетят още следващата година", обясни събеседникът.

Според него, ако не само печките се подменят, но се мине и към соларни панели, хората биха имали по-голям интерес, тъй като и енергията за подгряване на вода има своето голямо значение.

"Като продължаваме да горим какво ли не, резултатите ще се такива, каквито досега", подчерта Балин Балинов за Bulgaria ON AIR.

"Надяваме се в следващите 5 г. да имаме енергийни граждани - ползващи покривната си площ със соларни панели. В най-добрия случай ще има и европейско финансиране. Преди месеци в Румъния обявиха подобна програма - защо този опит да не се ползва и у нас. Предлагаме и данъчно облекчение за имоти, които са енергийно ефективни. Програмата за саниране трябва да бъде съчетана с енергийна ефективност", допълни още координаторът на кампанията "Енергийни решения“. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
За съжаление само с приказки нищо никога няма да се реши. София е в котловина и докато хората не притиснем управляващите с масови протести заради въздуха, ще си мрем така незабележимо... Пък после нека пускат ежедневни статистики, колко били починалите от Covid-19. Със сигурхост хората умиращи заради мръсен въздух са в пъти повече, но никой не го отчита. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Положението е наистина отчайващо.. Сигнализирай за неуместен коментар