България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсата на реанимационни легла изправя косите на лекарите в провинцията

"Не сме усетили ефекта от мерките", заяви д-р Неделчо Тотев

14.12.2020 | 08:27 Редактор: Тодор Петров

Лабораториите не работят от петък на обяд до понеделник. За мен е загадка как се хващат случаите. Към момента не сме усетили ефекта от мерките. Вероятно тази седмица потокът от пациенти ще намалее, защото болницата е задръстена. При нас остава платото от предишната седмица.

Това заяви в ефира на "България сутрин" д-р Неделчо Тотев, който е директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници у нас.

Медикът уточни, че имат и доста изписани пациенти, а в болницата поддържат около 30 легла за ковид пациенти, касаещи средно тежки и леки случаи. 

"Ако дойдат повече от 30 пациенти, ще приемем и тях. Тежките случаи би следвало да бъдат поети от болниците в Стара Загора. Последната седмица тези легла бяха презапълнени и нямаше как да бъдат транспортирани пациенти. Не е проблемът да закачиш един пациент на респиратор. Проблемът е кой ще проведе проследяването и реанимационната терапия. Нямаме хора, които да наблюдават денонощно този случай", обясни д-р Тотев.

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че силно е намалял потокът на пациентите с различна от Ковид-19 патология. Самите пациенти се опасяват да не би да бъдат заразени с Ковид-19 в болниците, стана ясно от думите му.

"Стараем се да намерим легла за тях. Хората трябва да продължават да спазват мерките. Взривоопасното покачване на броя на заразените пациенти няма как да бъде поето от системата, колкото и реанимационни легла да бъдат разкривани", предупреди д-р Тотев.

И посочи, че немалка част от колегите му са загубили битката с Ковид-19. Много са заразените здравни работници, а когато вкараш неподготвен човек в такава среда, той преосмисля плановете си и това води до оставки, стана ясно от думите на специалиста.

"Опасявам се силно, че голяма част от лечебните заведения ще затворят, защото няма да могат да отговорят на изискванията. Най-големият проблем през последната седмица е да осигуриш реанимационно легло за пострадал, който трябва да бъде закачен на апарат. От това с колегите ни настръхват косите. Най-тежко е чувството, че не си изпълнил изцяло ангажиментите си към този пациент. Трудно бих могъл да понеса едно такова сериозно бреме още дълго време", коментира д-р Неделчо Тотев.

Той предположи, че сред медиците няма да има масовост при ваксинирането срещу Ковид-19, тъй като не познаваме ваксината добре и тя не е изпитана достатъчно дълго време. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Нещата не отиват на добре хич Сигнализирай за неуместен коментар