Първите ваксини срещу Ковид в ЕС ще бъдат одобрени преди края на годината?

Здравните агенции анализират десетки хиляди страници научни данни, каза Шарл Мишел

13.12.2020 | 19:18 Редактор: Юлия Христова
Първите ваксини срещу Ковид в ЕС ще бъдат одобрени преди края на годината?

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел очаква първите ваксини срещу Ковид-19 да бъдат одобрени в Европейския съюз "в близките седмици, може би дори преди края на годината“, обяви той в интервю за радио France Inter, дадено днес и цитирано от Bloomberg.

Европейският съюз реши да следва регулаторния си процес и "да не си играе“ с одобрението, допълни той.

Мишел обясни, че Великобритания е използвала вратичка, за да проправи път на ваксината на Pfizer и BioNTech срещу новия коронавирус преди Европейската агенция по лекарствата. Британският регулатор на лекарствата одобри ваксината за спешно ползване още на 2 декември след ускорена процедура по разглеждане.

"Не губим време“, коментира Мишел. "Здравните агенции анализират десетки хиляди страници научни данни, за да сме сигурни, че на база на проведените проучвания, уверено можем да направим ваксините достъпни за гражданите“.

Европейският съюз работи по започването на едновременна ваксинация, което ще позволи да няма страни, които да изостават в процеса с месеци спрямо други, посочва Мишел, цитиран от investor.bg.

"Лесно е да се каже, че ще започнем кампании по ваксинация, по-трудно е да успеем да разгърнем тези кампании“, допълва още той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК