Пенсиониран лекар в Пловдив почина от Ковид-19 след отказан тест

Дъщерята на починалия 88-годишен мъж със скандален разказ

10.12.2020 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Поредна жертва на здравната система в Пловдив. След като е приет с инсулт в болница "Свети Георги", възрастен мъж - бивш лекар - е изписан с висока температура и кашлица. Според близките му той е бил заразен с коронавирус в болницата. Седмица след изписването мъжът губи живота си.

На 21 октомври бащата на Ася Георгиева е приет в болницата, стабилизиран е, а лекарите уверяват семейството, че е контактен. Още преди да бъде изписан обаче, 88-годишният мъж вдига температура. Това Ася не разбира по каналния ред.

"Той е бил покачил температура около 37 градуса. Казаха ми да не се безпокоя, че се касае за инфекция и че няма повод за притеснение", разказва тя.

Още тогава обаче Ася настоява да му се направи тест за коронавирус, но от болницата отказват с аргумента, че баща ѝ няма симптоми. Самата тя е убедена, че преди да влезе в болницата той не е бил заразен. 

"Не имал данни за вирусна инфекция. Той е спазвал сериозна превенция и хигиена, всичко се измиваше, почистваше", категорична е Ася.

В деня на изписването се налага семейството да купи термометър, защото в болницата нямат, а възрастният мъж кашля. Отново им е отказан тест за коронавирус. 

"Попитах веднага имаше ли други кашлящи. Да, има. Наложи се да се върнем в отделението, за да споделим, че той е с висока температура. Да не говорим, че при приема на пациент не се прави тест. И шансът да попадне болен пациент е доста голям", споделя още дъщерята на починалия мъж. 

Вече в дома си в Пловдив, д-р Петър Георгиев, който повече от 4 десетилетия е работил в структурата на регионалната здравна инспекция, и то в отдел "Здравна просвета", се влошава. Семейството вика частна лаборатория да му направи тест, който се оказва положителен. Напътствия по телефона дава и личният лекар. 

"Общото му лечение беше забавено с четири дни и половина", смята Ася. 

Жената вика линейка, но не идва, защото баща ѝ нямал задух. Вика Бърза помощ пак - ден преди мъжът да почине. Измерват сатурацията му, която е висока и не го взимат. Влошава се, а Ася отново вика Спешна помощ и отново изследването показва висока сатурация. 

А когато го качват в линейката, ново измерване показва друго. Установено е, че кислородната сатурация е 50, а не 98. 

Ася е убедена, че изписването на домашно лечение на човек с прекаран инсулт и с коронавирус е недопустимо. Докато се грижи за баща си, жената също се разболява от коронавирус. 

"Това нямаше да се случи, ако бяха предприети навременни действия", казва Ася Георгиева. 

От болницата съобщиха за Новините ON AIR, че в момента тече проверка по случая и когато има резултат, той ще бъде съобщен.

Вижте още в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


6
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Отказан тест,но се знае,че е починал от Ковиф? Сигнализирай за неуместен коментар
5
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
3
2 rate up comment rate down comment 5
Сериозно твърдение
преди 3 години
Починал "ОТ" ковид или "С" ковид?!?Някой може да ви съди за тези твърдения относно причините за смъртта!Да не сте патолози? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 4
tedi333
преди 3 години
1
27 rate up comment rate down comment 1
бг смешки
преди 3 години
класическа българска работа - пълна мърлявщина , мързел и безхаберие ! нищо ново ...тва се случва нон-стоп всяка година ! Сигнализирай за неуместен коментар