България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Неспокойният дух на Бай Ганьо пътува във времето и оживява на сцена

Музиката е изкуството, което най бързо влиза в сърцата, каза Бойко Илиев

10.12.2020 | 09:30 Редактор: Юлия Христова

Три години преди да бъде застрелян нелепо един от най-значимите български писатели - Алеко Константинов, майстор на сатирата и самоиронията, отговаря на въпроси в анкета, наречена "моята изповед". В нея, освен искрения  стил на Алеко, прави впечатление и отговорът на въпроса "каква е вашата главна надежда"? Отговорът е "че когато и да е, ще бъда оценен по достойнство". Как неспокойният дух на Бай Ганьо пътува във времето и оживява на сцената на Нов театър НДК?

"Бай Ганьо се оказа вечният герой, поне засега. Битката на Алеко и Бай Ганьо като че ли продължава", каза режисьорът и автор на либретото Бойко Илиев в "България сутрин" .

"Музиката е изкуството, което като че ли най-бързо влиза в сърцата. Музицирането започва с фолклорни мотиви, носи усещането за пътуването", допълни той за Bulgaria ON AIR.

По думите му при "Ганьоада" някои правят връзка с нещо митично, а пътуването било символично. Според Бойко Илиев неслучайно Алеко Константинов е пътувал до Чикаго, Париж.

"Бай Ганьо се е запазил заради чувството на притежание, да намери от всяко нещо келепир. В крайна сметка той се връща от Европа и прави избори, които не са лицеприятни", допълни режисьорът. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК