България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скопие ще форсира антибългарската кампания от пропаганда в действия?

Северна Македония ще очаква промяна в политиката на България след изборите, заяви доц. Милен Михов

08.12.2020 | 08:53 Редактор: Радостина Димитрова

След нарушаването на Договора за добросъседство от страна на Северна Македония, България блокира пътя на държавата към членството в ЕС. Има ли шанс за разбирателство между София и Скопие?

"Събитията от последната седмица дадоха много ясна представа, че едно се говори в София, едно се декларира в Европа, и съвсем друга е вътрешната политика на Заев", заяви в "България сутрин" заместник-председателят на ВМРО доц. Милен Михов.

По думите му Северна Македония ще чака изборите през пролетта в България и евентуалната промяна в политическия живот.

"Ако очакват да има промени след изборите, това е отлагане на проблемите и бягане от тях", посочи доц. Михов и подчерта, че дори президентската институция и правителството са на едно мнение за Скопие, въпреки че имат разминавания по много от другите политически въпроси.

"Ако се върнем време назад, България подари тежко въоръжение на тогавашното правителство на Северна Македония, което предизвика големи протести. Тогава това, което трябваше да се случи, беше историческата комисия, но тя беше блокирана", припомни пред Bulgaria ON AIR заместник-председателят на ВМРО.

"В обозримо бъдеще те ще форсират антибългарската кампания и от пропаганда ще се стигне до реални действия", коментира още доц. Михов. 

Той посочи трите неща, които иска България от Северна Македония, а именно: Скопие да се ангажира с действия, а не само с думи относно претенциите за история; да се посочи официалният език на държавата, а не да се опитват да утвърдят т.нар. македонски език в Европа; да се спазва Договорът за добросъседство.

Доц. Милен Михов коментира и предложения от ВМРО законопроект за подкрепа на деца и семейства.

"Нашият законопроект трябва да защити правата на семейството и на детето. Затова нашите намерения са насочени към укрепване на семейството и възможност на родителите да защитят правата си и правата на децата", отбеляза доц. Михов. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК