България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Черна борса на лекарства - незаконни, опасни и на завишени цени

"Видях добавки, които със сигурност не са регистрирани в БАБХ", алармира Николай Костов

03.12.2020 | 08:55 Редактор: Искра Ангелова

Недостигът на лекарства в аптеките отвори поле за разрастване на черния пазар в интернет. Презапасяването с медикаменти и пренасочването им към болниците направи почти невъзможни за откриване бюджетни имуностимуланти като "Авирон рапид" и "Клексан".

"Състоянието на пазара е доста по-добро отколкото беше. Някои антибиотици се появиха, очакваме да се появи и "Клексан"-ът В сряда пристигнаха доста големи количества, но още не са в аптеките. От другите лекарства, които бяха дефицитни, получаваме от време на време, но все още има недостиг. Имаше ползва от намесата на министъра и се постигна резултат, който е видим", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов за "България сутрин".

Той коментира и факта, че от няколко дни се наблюдават обяви за имуностимуланти, които се продават в сайтове, но на двойни и тройни цени.

"Това са хранителни добавки, които не се регулират от закона по отношение на цената. Те се продават абсолютно незаконно. Погледнах в няколко сайта, видях, че се продават и лекарства по лекарско предписание. Видях и добавки, които със сигурност не са регистрирани в БАБХ", допълни Костов пред Bulgaria ON AIR.

Става въпрос за сексуални стимуланти, които съдържат 100 mg "Силденафил".

"Не стига, че е по лекарско предписание, но той е и в максимална доза. Цената не мога да коментирам, защото това са лекарства, които не са регистрирани на българския пазар. Това е много наказуемо. Нарушен е законът по няколко начина. В някои случаи става въпрос за редовна продажба, която не е инцидентна. Недопустимо е. Има някои аптеки от Гърция, които регулярно извършват доставки в България абсолютно незаконно", категоричен е Николай Костов.

Експертът потвърди думите на Мая Манолова, че един от многото "Азитромицин"-и е изчезнал от аптеките.

"Хубавото е, че има няколко "Азитромицин"-а. Появяват се и все по-често на други фирми. Ние затова настояваме да имаме право да заменяме, когато става дума за един и същи продукт, който е с едни и същи съставки", каза още Костов и допълни, че премахването на "зелените коридори" се е отразило добре на аптеките.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК