Намалява търсенето и презапасяването с лекарства

Това отчитат от Асоциацията на собствениците на аптеки

27.11.2020 | 16:09 Редактор: Искра Ангелова
Намалява търсенето и презапасяването с лекарства

Намалява търсенето и презапасяването с лекарства, отчитат от Асоциацията на собствениците на аптеки. Почти всички медикаменти са налични в аптечната мрежа с изключение на някои антитромботични лекарства. Това каза председателят на организацията Николай Костов по БНР.

"Пазарът не е нормален, не е уравновесено търсенето и предлагането, все още има в някаква степен недостиг, въпреки че той не е такъв, какъвто беше преди един месец", подчерта Николай Костов.

След многократните призиви да не се презапасяваме с лекарства се усеща намаляване на търсенето, отчете Николай Костов: "Доста намаля търсенето и вече не е такова, каквото беше. Аз мисля, че доста хора сами си направиха локдаун. Доста хора се ограничиха с излизането на улицата, с контактите, пазаруванията и това се усеща в последните десетина дни".

От Асоциацията отбелязват, че лекарствата, които бяха изчезнали от аптечната мрежа, вече са налични. Все още обаче има липса на антитромботични медикаменти, посочи Костов: "Има и антибиотици, тези, които липсваха - "Левофлоксацин", "Азитромицин". Единствено "Фраксипарин"-ът остава като проблем, но той беше проблем още преди кризата. Тя само го задълбочи".

Относно зелените коридори за пазаруване в аптеките, които отпаднаха, Николай Костов заяви, че решението е разумно.

"Два коридора са твърде много, както беше последно и това почна да пречи на всички, защото става дума за 4 часа и половина от нашето работно време. Това беше голям проблем за всички".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК