Ще се окажат ли излишни дозите "Ремдесивир", които страната ни закупи

СЗО препоръча препаратът да не се използва срещу Ковид-19

20.11.2020 | 17:36 Редактор: Искра Ангелова

През лятото Европейската комисия одобри медикамента за ебола "Ремдесивир" за лечение на Ковид-19. Това стана само за седмица, вместо за 67 дни, както е по процедура. 

4 месеца по-късно обаче, Световната здравна организация препоръча препаратът да не се използва, защото ефектът му е съмнителен. Междувременно България закупи още 17 300 дози за 14 милиона лева.

Ще се окажат ли излишни?

"Той ще остане да бъде на въоръжение, защото нямаме друго, с което да работим в момента. За да се стигне до тези изводи - трябва време. Невъзможно е в началото да се каже, че ще бъде идеално всичко, както беше с "Хлорихина", каза имунологът акад. Богдан Петрунов.

А на базата на клинични проучвания, Агенцията по храните и лекарствата на Съединените щати излезе с позиция за нов медикамент , който в комбинация с "Ремдесивир" дава добри резултати. 

"Заедно с този нов "Протеазен инхибитор", който участва при предаването на вируса, неговото включва в човешкия организъм. Това е препарат, който досега беше използван сравнително добре при артрит, така че той очевидно ще има бъдеще. Той показва намаляване на смъртността при по-леко протичане на заболяването, той ще бъде перспективата за използването на "Ремдесивир" в бъдеще на този етап", подчерта експертът.

Засега България не разполага с този препарат. Надеждата остава във ваксината, която според академик Петрунов може да очакваме не по-рано от следващото лято. 

Междувременно в страната вече са установени няколко случая на заразени едновременно с грип А и с коронавирус. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК