България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Машините спестяват невалидни бюлетини, но човешкият фактор не е елиминиран

Датата на изборите може да се промени само от Народното събрание, посочи Таня Цанева

30.11.2020 | 09:11 Редактор: Ивет Арабова

По-малко от четири месеца остават до март, когато наред със смяната на сезоните би следвало да се проведат редовните парламентарни избори. Времето напредва, а много въпроси стоят нерешени.

Някои от най-важните са как и кога реалистично може да бъде проведен парламентарният вот в условия на извънредна обстановка.

"Логично е в края на март 2021 г. да се проведат парламентарните избори. В медийното пространство се говори за евентуално отлагане до два месеца. Принципно това е възможно, но зависи от президента и неговия указ", каза говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева за "България сутрин".

Тя подчерта, че датата на изборите би могла да бъде променена единствено от Народното събрание - от законодателя.

"Не знаем следващите 4-5 месеца какъв ще бъде интензитетът на пандемичната обстановка. В продължения на 2 месеца подготвяхме и обявихме документацията за доставка на 9600 машини, това е част от подготовката за следващи избори. Беше важно да направим анализи колко машини са необходими", обясни говорителят на ЦИК.

По думите ѝ секциите над 300 души в България са около 9500, затова са се спрели на 9600 машини. Трябвало е да се направи и анализ по отношение на цената на машините и техния софтуер.

"Надявам се да се явят кандидати за тази обществена поръчка. Ако има такива, ще влезем в сроковете за обучение, за инсталиране на софтуера и за доставка на машините. Машините ни спестяват единствено да няма невалидни бюлетини, но човешкият фактор не е елиминиран. Гласовете от машинното гласуване трябва да се приобщят на хартиен носител върху протокола. Могат да се получат грешки при пренасянето на тези данни", отбеляза Таня Цанева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че при предходните избори около 1% от машините са били нестартирали, имало е и такива, при които не е излизала хартиена разписка.

Говорителят на ЦИК бе категорична, че всяка машина е за определена секция и няма как да бъде преместване. Според нея е положително, че е отпаднало предложението за гласуване в два дни.

"Изборният кодекс предвижда гласуване до 21 часа, ако има все още желаещи. Но Изборният кодекс разрешава гласуването да започне 2 часа по-рано - в 5 часа. Ще бъдат взети мерки, за да има разделно гласуване, по коридори", посочи Цанева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК