България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И частните училища очакват финансова помощ от държавата

Ние сме на пълна самоиздръжка и държавата не ни дава нито един лев, заяви Валентина Денчева

27.11.2020 | 08:33 Редактор: Радостина Димитрова

Ние сме на пълна самоиздръжка и държавата не ни дава нито един лев. Това заяви в "България сутрин" секретарят на Българската асоциация на частните училища Валентина Денчева.

"Искаме икономическа подкрепа от държавата и я очакваме, защото ако преподавателите могат да работят, какво се случва с другия персонал - хигиенисти, пазачи, шофьори? Държавата може да окаже финансова подкрепа, за да запазим екипите, които толкова трудно се създават", посочи Денчева.

Тя заяви, че частните учебни заведения сами осигуряват средствата за заплатите на своите преподаватели, както и че миналата година са върнали част от таксите на родителите за храна и транспорт, които не са ползвани.

По думите на Валентина Денчева в частните учебни институции има много малко заразени с Ковид-19 деца и преподаватели.

Едно държавно училище, където има над 1000 ученици, специални режими за коридорите, може ли да се сравни с частно, където учениците са около 350? Не бива всички образователни институции да бъдат разглеждани под общ знаменател. Не бива да забравяме, че имаме достатъчно опит от пролетта и виждаме проекцията върху физическото здраве на децата", обясни пред Bulgaria ON AIR секретарят на Българската асоциация на частните училища.

Тя поздрави и кметът на София Йорданка Фандъкова за отварянето на две детски градини.

"В България трябва да имаме гъвкав подход. Фандъкова показа такъв и я поздравявам", подчерта Денчева.

"Частните училища и детски градини бяха творческа лаборатория и показаха развитието на образованието. Ние искаме да се отбелязва нашето развитие и да има диференцирани решения за нашите образователни институции", категорично заяви тя.

"Ние имаме изключителна подкрепа от родителската общност, те са много отговорни и не водят болни деца в училище. Родителите, които искат децата им да посещават училището, не са безотговорни, това са хора на мениджърски позиции, които имат частен бизнес и трябва да са на работните си места в тези времена", каза на финала Валентина Дечева и добави, че трябва да се пази физическото здраве на децата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК