fallback

Бизнесът: Имаме спад от 3,8% на БВП, мазнинките на всички свършиха

Затварянето ще даде дългосрочно отражение, посочи главният секретар на АИКБ Милена Ангелова

25.11.2020 | 09:03 Автор: Ралица Братанова

Българският бизнес настоя в случай на локдаун правителството да приеме Национална програма за подпомагане с бърз достъп до компенсации за сметка на държавата на всички затворени икономически дейности.

"Второ затваряне трябва да бъде съпроводено с незабавни мерки. Българският бизнес няма възможност да чака администриране на сложни схеми", заяви главният секретар на АИКБ д-р Милена Ангелова в "България сутрин".

Бизнесът има две предложения - подкрепа за фиксираните разходи на дружествата, които са принудително затворени и предприятията да могат да получат отсрочка за натрупаните си задължения.

"Интензитетът на тази помощ може да бъде 70% за компаниите и 90% за микро и малките предприятия. Трябва да има 30% спад на оборота и това се установява на основа на реалната отчетена загуба", посочи Агелова.

Главният секретар на АИКБ изрази мнение, че и двете мерки може да бъдат въведени още следващата система.

"За 9 месеца имаме спад от 3,8% на БВП. Мазнинките на всички свършиха. Ако се затварят бизнеси, ще даде дългосрочно отражение", категорична бе Ангелова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че бизнесите вече са достатъчно отговорни и са се научили какви мерки да взимат.

Според нея трябва да се направи списък с предлаганите мерки, които да са изчерпателни, а не на парче и те да бъдат обсъдени с бизнеса.

"Нямаме резерви да посрещнем една сериозна рецесия, която би могла да произтече от това", каза още експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback